O plantă ce creşte în China, Taiwan şi Myanmar, numită Viţa tunetului divin (Tripterygium wilfordii) poate fi deţinătoarea secretului scăderii în greutate. Cel puţin la şoareci, scrie nationalgeographic.com.
Un studiu publicat săptămâna trecută în revista Cell arată că un compus extras din rădăcina acestei plante, numit Celastrol, a determinat şoarecii să intre spontan şi voluntar la dietă. Şoarecii obezi trataţi cu Celastrol au consumat cu 80% mai puţine alimente decât cei netrataţi, iar după trei săptămâni de administrare, rozătoarele obeze au devenit chiar zvelte, pierzând 45% din greutate. Şi cireaşa de pe tort: le-a scăzut şi colesterolul, îmbunătăţindu-le funcţia hepatică şi metabolismul glucidic.
În cazul şoarecilor, Celastrolul s-a dovedit mult mai eficient ca regim de slăbire decât operaţia bariatrică, prin care se reduce mărimea stomacului. Această operaţie a dus la o scădere în greutate a şoarecilor graşi de până la 40%.
La oameni, operaţia bariatrică este un tratament din ce în ce mai folosit în cazul obezităţii severe. Aproximativ 200.000 de oameni apelează anual la o astfel de operaţie prin care stomacul este redus la dimensiunea unui ou şi este eliminată o parte din intestinul subţire, reducându-se astfel aportul alimentar şi absorbţia alimentelor.
În majoritatea cazurilor, după operaţie, scăderea în greutate este rapidă şi dramatică. Pacienţii pierd între 50% şi 70% din greutate, iar alte beneficii ale acestei operaţii sunt vindecarea diabetului de tip II, scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului, reducerea riscului de boli cardiace şi, cel mai important, reducerea cu 50% a riscului de deces.
Celastrolul acţionează prin stimularea activităţii leptinei, un hormon de suprimare a senzaţiei de foame ce trimite semnale la creier atunci când ne-am săturat. Mulţi cercetători sunt de părere că una dintre cauzele obezităţii poate fi o lipsă de reacţie la leptină ceea ce înseamnă că nu receptăm semnalul că ne-am săturat, aşa că mâncăm în continuare.
Nu este încă destul de clar ce anume determină această insensibilitate la leptină şi nici cum să o tratăm atunci când apare.De fapt, pînă în acest moment, şansele de a dezvolta un medicament care să vizeze leptina au fost inexistente.
În acest caz, Celastrolul pare promiţător, dar oamenii de ştiinţă avertizează că dacă acest compus este eficient la şoareci, asta nu înseamnă că va acţiona la fel şi în cazul oamenilor. De altfel, există şi o glumă în comunitatea ştiinţifică, potrivit căreia totul este vindecabil la...şoareci. Şoarecii, spun cercetătorii, sunt adesea modele proaste pentru bolile umane. Pot fi animale experimentale extraordinare, dar, din păcate, nu se aseamănă prea mult cu oamenii.
Până una alta, nu folosiţi rădăcini de viţa tunetului divin pentru a slăbi. Frunzele, florile, vinul şi chiar şi coaja rădăcinii acestei plante sunt otrăvitoare. De altfel, o denumire populară în China a acestei plante este „7 paşi pînă la moarte”. În medicina tradiţională chineză, planta este folosită pentru imunitate, dar încă se mai fac studii ştiinţifice privind efectul asupra oamenilor. Aşa că să aşteptăm rezultatele.