Studiul, care nu identifică şi cauzele, a fost condus de cercetătorii William Hobbs şi James Fowler, de la Universitatea California San Diego, care au colaborat cu colegii lor de la Facebook şi Yale. Cercetarea a fost publicată luni în "Proceedings of the National Academy of Sciences".
"Interacţiunea online pare să aibă efecte benefice asupra sănătăţii, dacă este moderată şi dacă este completată cu interacţiunile offline", a declarat William Hobbs. Studiul confirmă ceea ce cercetătorii ştiau de mult timp despre viaţa offline - oamenii care au foarte mulţi prieteni, cunoştinţe, trăiesc mai mult.
Dar, pentru prima dată, se documentează că, ceea ce se întâmplă în mediul online, poate face diferenţa. "Din fericire, pentru aproape toţi utilizatorii Facebook, am descoperit o utilizare echilibrată şi un risc scăzut de mortalitate", a spus James Fowler, profesor de ştiinţe politice la UC San Diego.
Cercetătorii au asociat automat utilizatorii de Facebook din California cu datele despre ei de la Departamentul Public de Sănătate . Apoi au comparat pe o perioadă de 6 luni activitatea celor care trăiesc cu a celor care au decedat. Toţi cei care au făcut obiectul studiului s-au născut între 1949 şi 1989, iar comparaţiile au fost făcute între persoane de acelaşi sex şi aceeaşi vârstă.
Cercetătorii au descoperit, astfel, că aceia care folosesc Facebook-ul trăiesc mai mult decât cei care nu-l folosesc. Într-un anumit an, utilizatorul mediu de Facebook prezintă o probabilitate cu 12% mai mică să moară decât cineva care nu foloseşte această reţea de socializare.
De asemenea, utilizatorii Facebook, care acceptă cele mai multe prietenii, trăiesc mai mult. Iar acei utilizatori Facebook care interacţionează foarte mult şi în viaţa reală, evaluaţi prin numărul de fotografii postate, care sugerează activităţi sociale faţă în faţă, se bucură de o longevitate extraordinară.
Oamenii cu o reţea de socializare medie sau mare, pe o scară de la 50% la 30%, trăiesc mai mult decât cei cu reţele mici, sub 10%, după cum arată studiile despre relaţiile offline şi longevitate.
"Asocierea dintre longevitate şi contactele sociale a fost făcută de Lisa Berkman in 1979", spune profesorul Fowler. De fapt, o analiză recentă a metadatelor sugerează că această legătură este foarte puternică, a mai spus el.
"Relaţiile sociale par a fi la fel de predictibile pe durata vieţii la fel ca fumatul sau mult mai predictibile ca obezitatea sau inactivitatea fizică. Adaugăm la această discuţie faptul că relaţiile online sunt asociate cu longevitatea", a adăugat Fowler.
Cercetătorii speră ca alte studii subsecvente să stabilească care experienţe sociale online protejează sănătatatea. "Ce se întâmplă pe Facebook şi pe alte reţele de socializare este foarte important. Ceea ce putem face noi în acest moment este de a oferi recomandări, la nivel individual sau de grup, bazate pe acest prim studiu", a mai spus Fowler.