Studiu: Top cele mai sănătoase 5 ţări din lume

09 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: Top cele mai sănătoase 5 ţări din lume

Un studiu publicat luna trecută în revista The Lancet a comparat starea de sănătate a locuitorilor mai multor ţări din întreaga lume. Dintre acestea, doar cinci au populaţia cea mai sănătoasă, relatează independent.co.uk

Cele cinci ţări sunt Islanda, Singapore, Suedia, Andorra şi Marea Britanie. Cercetătorii au ajuns la această concluzie luând în calcul mai mulţi factori: venitul pe cap de locuitor, educaţie, rata fertilităţii. Nutriţioniştii susţin că locuitorii celor cinci ţări au şi cele mai bune obiceiuri alimentare. 

Dietei acestora conţine elemente nutritive cruciale cum ar fi acizii graşi Omega-3 şi antioxidanţi. Iată ce se mănâncă în:

5. Marea Britanie

Nutriţionistul Shona Wilkinson spune că britanicii au renunţat la alimentele procesate în favoarea celor proaspete, sezoniere. Ea spune că legumele de iarnă precum guliile, păstârnacul, varza de Bruxelles, de obicei cultivate în Marea Britanie, sunt "mai bogate în substante nutritive, cum ar fi vitamina C şi conţin fibre valoroase pentru organism."

4. Andorra

Deşi Indexul Socio-democratic avertizează asupra creşterii consumului de alcool la nivel global, Andorra este a doua ţară în lume cu cel mai mare consum de vin.

Vinul roşu conţine un  antioxidant, numit resveratrol, care, conform lui Wilkinson, poate preveni probleme cardiovasculare cum ar fi creşterea colesterolului, protejând celulele roşii şi trombocitele. De asemenea, vinul roşu subţiază sângele, ceea ce previne apariţia cheagurilor, o cauză a accidentelor vasculare ischemice.

3. Suedia 

Dr. Marilyn Glenville, nutriţionist, spune că dieta suedezilor conţine foarte multe alimente bune pentru digestie. Suedezii mănâncă produse lactate de foarte bună calitate şi sunt renumiţi ca producători de lactate fermentate sănătoase. O delicatesă locală, similară iaurtului, este filmjölk, care conţine bacterii benefice pentru sănătate. 

2. Singapore

Nutriţionistul britanic Lily Soutter spune că ierburile şi condimentele folosite în bucătăria din Singaporea ajută la prevenirea bolilor şi acesta este, probabil, unul dintre multele motive pentru care ocupă locul doi în topul celor mai sănătoase ţări din lume. 

Soutter spune că mirodenii precum ghimbirul şi turmericul, esenţiale pentru pregătirea unei tradiţionale laksa curry, au proprietăţi antiinflamatoare şi anti-greaţă. Ea a adăugat că ghimbirul îmbunătăţeşte circulaţia, permiţând cât mai multor nutrienţi vitali să ajungă la fiecare organ.

1. Islanda

Dr. Marilyn Glenville spune că Islanda îşi merită primul loc în top datorită politicii guvernamentale foarte stricte de mediu şi aprovizionarea cu peşte proaspăt.  

Peştele are un rol cheie în viaţa islandezilor, specii precum somonul şi heringul, consumate de regulă în această ţară, conţin acizi graşi esenţiali precum Omega-3, despre care Glenville spune că încetineşte eliberarea carbohidraţilor în organism.

"Te pot face să te simţi sătul pentru mult timp şi, de asemenea, pot controla foamea", a mai spus ea. O specialitate reprezentativă în bucătăria islandeză este Harðfiskur, peşte uscat, consumat cu cereale integrale, pâine pe vatră, care conţine foarte multe fibre bune pentru digestie.

Glenville a mai spus că scandinavii consumă carbohidraţi de bună calitate, complecşi, nerafinaţi, sub formă de secară şi pâine de secară, despre care se ştie că sunt foarte bune pentru sănătate.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră