Numeroase diete moderne încurajează consumul ridicat de proteine pentru a ajuta la pierderea în greutate sau pentru prevenirea pierderii masei musculare, odată cu înaintarea în vârstă.
Mai mult, este recomandat un consum mai mare de proteine vegetale din fasole și mazăre, și mai mic de proteine din carne, cum ar fi carnea de porc, de vițel și de vită, deoarece producția de carne afectează mai mult clima decât cultivarea legumelor.
Studiul a demonstrat că mâncărurile bogate în proteine vegetale din fasole și mazăre au crescut mai mult saţietatea participanţilor la studiu decât cele din carne de porc şi viţel.
De asemenea, studiul a demonstrat că, atunci când participanţii au mâncat o masă bogată în proteine provenite din fasole și mazăre, au consumat cu 12% mai putine calorii la următoarea masă decât dacă ar fi mâncat o masă pe bază de carne.
"O masă bogată în proteine provenite din leguminoase conţine semnificativ mai multe fibre decât o masă bogată în proteine din carne de porc și de vită, care, probabil, au contribuit la starea crescută de saţietate", spune cercetătorul șef, profesorul Anne Raben de la Universitatea Copenhaga.
De asemenea, studiul a demonstrat că o masă mai puțin bogată în proteine, bazată pe fasole și mazăre, a fost la fel de gustoasă şi săţioasă ca și mesele pe bază de carne de porc şi de vițel.
"Este oarecum contrar convingerii, larg răspândite, că trebuie să consumăm o cantitate mare de proteine pentru a crește sațietatea. Acum, studiul sugerează că se poate mânca o masă bogată în fibre, cu mai puţine proteine, pentru a atinge aceeaşi senzație de plenitudine. Între timp, sunt necesare mai multe studii pentru a dovedi definitiv că și mesele pe bază de legume - în special cele pe bază de fasole și mazăre - pot servi ca bază pe termen lung pentru pierderea în greutate, precum şi ca obicei alimentar durabil ", conchide profesorul Raben.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista ştiinţifică Food & Nutrition.