De ce unele cântece ne rămân în cap şi ne tot sâcâie

03 Noi 2018 | scris de G.A.
De ce unele cântece ne rămân în cap şi ne tot sâcâie

Cercetătorii de la Goldsmiths University din Londra au descoperit că melodiile pop, pe care le repetăm în gând încontinuu - cunoscute şi ca viermi de ureche (earworms) - au multe caracteristici în comun cu cântecelele pentru copii, concepute pentru a fi uşor de memorat, relatează dailymail.co.uk.

Melodiile cum ar fi Bad Romance - Lady Gaga şi Move Like Jagger - Maroon 5, care sunt printre cele mai cunoscute cântece earworms, au un tempo rapid şi tipare melodice comune.

Acest tip de cântece au intervale neobişnuite sau repetiţii ale unor pasaje muzicale care le fac să ne rămână blocate în cap. "Muzica este unul dintre adevărurile culturale universale.

Se regăseşte în orice cultură ca fiind ceva pe care oamenii îl împărtăşesc", spune conducătorul studiului, dr. Kelly Jakubowski.

"Muzica pătrunde într-o mulţime de zone primitive ale creierului nostru, inclusiv zona recompensei, care este activată şi de alte plăceri precum mâncatul ciocolatei sau sexul", a mai spus ea.

Studiul, publicat în revista Psihologia Esteticii, Creativităţii si Artei, a fost realizat pe 3.000 de persoane, cărora li s-a cerut să numească melodiile care le rămân în minte cel mai mult, fără să fie folosit termenul generic de earworms.

Apoi au comparat aceste melodii, pe care le-au clasificat, în mod egal, după gradul de popularitate în topuri.

Cercetătorii au descoperit că, indiferent de succesul unui cântec, există anumite caracteristici ale melodiei care o predispun să rămână blocată în minţile oamenilor.

Este vorba despre ritmul, forma melodiei și câteva intervale unice, care fac un cântec să iasă în evidență. "S-au remarcat acești trei factori. Piesele nu trebuie fie nici prea simple, dar nici prea complexe", a spus Jakubowski. "Nici unul dintre aceşti factori nu a fost descoperit în cercetările anterioare", a spus dr. Jakubowski.

"Concluziile noastre arată că aveţi posibilitatea, într-o anumită măsură, să anticipaţi ce cântece vă pot rămâne în minte, pe baza conţinutului lor melodic. Ceea ce îi poate ajuta pe compozitorii aspiranţi sau publicitari să scrie un refren pe care să ţi-l aminteşte zile sau luni întregi după ce l-ai ascultat", a explicat ea.

Pentru cei care se chinuie să-şi scoată o melodie din cap, există şi câteva ponturi. Conform unor studii, mestecatul gumei, rezolvarea unor anagrame sau citirea unui roman bun îţi pot scoate din cap o melodie enervantă.

Dr. Jakubowki spune că poţi scăpa de melodia sâcâitoare ascultând o alta. "Distragerea atenţiei cu un alt cântec sau cu un alt material audio, cum ar fi o emisiune la radio, ar putea funcţiona.

Cântecul folosit în studiul nostru pentru distragerea atenţiei este God Save the Queen. Uneori, însă, lăsându-l să se estompeze de la sine, este singura modalitate de a scăpa de el", a mai spus Kelly Jakubowki.

 Cele mai "acaparatoare" melodii:

1. Bad Romance - Lady Gaga

2. Can't Get You Out Of My Head - Kylie Minogue

3. Don't Stop Believing - Journey

4. Somebody That I Used To Know - Gotye

5. Moves Like Jagger - Maroon 5

6. California Gurls - Katy Perry

7. Bohemian Rhapsody - Queen

8. Alejandro - Lady Gaga

9. Poker Face - Lady Gaga

10. A tie between Single Ladies by Beyonce and Rolling in the Deep by Adele

 

 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră