Blondele au fost şi sunt ţinta glumelor pentru presupusa lor lipsă de inteligenţă, dar un studiu realizat pe 10.878 de bebeluşi americani arată că este vorba despre o concepţie pur şi simplu greşită. Jay Zagorsky, profesor de economie la Ohio State University, spune că IQ mediu al blondelor este de fapt uşor mai mare decât cel al femeilor cu alte culori de păr, dar această constatare nu a fost "semnificativă statistic". "Nu cred că putem spune că blondele sunt mai inteligente decât ceillalţi, dar cu siguranţă putem spune că nu sunt proaste", a susţinut profesorul.
Şi în cazul bărbaţilor rezultatele studiului sunt similare. Blonzii au un IQ aproximativ egal cu bărbaţii care au altă culoare la păr. Studiul a a apărut în publicaţia Economics Bulletin şi a folosit date dintr-un sondaj din 1979 ai cărui participanţi aveau între 14 şi 21 de ani când au fost intervievaţi prima dată.
Studiul nu poate însă spune dacă există o legătură genetică între culoarea părului şi inteligenţă, dar profesorul Zagorsky a găsit cel puţin un fapt care explică parţial de ce blondele par să fie mai inteligente - au crescut în familii în care se făcea mai multă lectură decât în altele. "Dacă blondele au un uşor avantaj, este pentru că au crescut în familii în care au fost mult mai stimulate intelectual", a explicat el.
Profesorul a mai prezentat un alt rezultat neaşteptat al studiului: s-au declarat blonde mai multe femei decât bărbaţi, 20,7%, comparativ cu 17.1%. Presupunând că culoarea părului nu are legătură cu sexul și este mai puţin probabil ca bărbații să se fi vopsit, profesorul spune că rezultatele sugerează că aproximativ 3,5% dintre femei s-au declarat blonde, dar de fapt nu erau. Profesorul Zagorsky nu poate spune cu siguranţă dacă acest lucru afectează rezultatele studiului, arătând că descoperirea majoră este că blondele se pot mândri cu inteligenţa lor, ca şi femeile care au altă culoare la păr.
El a amintit de un studiu de acum doi ani care arată că nuanţa părului depinde de o singură "literă" a ADN-ului şi nu are absolut nici o legătură cu alte trăsături, inclusiv cu cele care ar indica o inteligenţă scăzută. Cercetătorii de la Stanford University au descoperit că, schimbând doar o singură secvenţă a codului genetic, brunetele pot fi transformate în blonde, iar acest lucru nu le afectează creierul.
Se crede că mitul blondelor a apărut în Franţa secolului 18 din cauza unei prostituate pe nume Rosalie Duthé. Aceasta avea reputaţia de a fi frumoasă, dar proastă şi a fost sursa de inspiraţie a unui joc despre ea numit Les Curiosites de la Foire- Curiozităţile târgului. O posibilă explicaţie ar fi că femeile frumoase sunt mai puţin preocupate să-şi demonstreze calităţile intelectuale pentru a-şi asigura viitorul, din moment ce frumuseţea este deja o calitate şi un bun câştigat.