Se pot face copii în spaţiu? Ultimul experiment al NASA

10 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Se pot face copii în spaţiu? Ultimul experiment al NASA

Spațiul afectează în mod ciudat corpul uman. Astronauții cresc în înălţime, mușchii se atrofiază, iar oasele își pierd densitatea și forța. Se știe puțin despre biologia reproducerii umane în spațiu, iar NASA promite să schimbe această stare de fapt odată cu ultima sa misiune, relatează iflscience.com.

Lansată la începutul acestei luni pe navetele Dragon SpaceX, misiunea Micro-11 a trimis spermă umană și de taur înghețată pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a vedea cât de grav sunt afectaţi spermatozoizii de imponderabilitate. 

"Nu ştim încă care este durata şederii în spaţiu care afectează sănătatea reproducerii umane, iar acest experiment ar fi primul pas în înţelegerea potenţialului de viabilitate al reproducerii în condiţii de gravitate redusă", a declarat NASA.

Nu este prima dată când oamenii de știință încearcă să vadă cum spaţiul afectează spermatozoizii. În 1988, cercetătorul german U Englemann a trimis prima spermă de taur pe orbită la bordul unei rachete a Agenției Spațiale Europene și a constatat că gravitatea a afectat motilitatea (mișcarea) spermatozoizilor.

Astronautul NASA, Kate Rubins, membru al echipajului expediției 49 la bordul Stației Spațiale Internaționale, lucrează la un experiment din interiorul stației Microgravity Science Glovebox, un mediu sigilat pentru efectuarea experimentelor științifice și tehnologice. 

Deoarece gravitatea face ca fiecare obiect să tragă orice alt obiect spre el, cercetările anterioare asupra microgravitaţiei - numite uneori greutate sau gravitate zero - au arătat că o gravitaţie prea mare sau prea mică poate schimba modul în care se comportă un spermatozoid.

De data aceasta, probele congelate de taur și de spermă umană sunt trimise pe ISS. Odată ajunse la bord, probele vor fi dezghețate și adăugate la un amestec chimic care va declanșa activarea.

Deoarece sperma taurului este mai consistentă în mișcare și aspect decât sperma umană, astronauții pot deduce dacă orice comportament ciudat înregistrat este rezultatul a ceva neobișnuit în eșantionul de spermă sau dacă acesta este într-adevăr un efect al microgravitaţiei.

Probele vor fi apoi amestecate cu conservanți și trimise înapoi pe Pământ. Aici, oamenii de ştiinţă vor vedea daca s-au făcut "paşii necesari fuziunii şi dacă probele din spaţiu diferă de cele activate pe pământ".

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră