Pana in 2050, robotii ar putea deveni animale de companie

13 Mai 2015
Pana in 2050, robotii ar putea deveni animale de companie
 De la Universitatea din Melbourne soseste o veste trasnet : pana in 2050 animalele de companie ar putea fi inlocuite in majoritatea lor cu roboti : caine- robot, pisica-robot… Animale-robot de lux. Articolul referitor la acest studiu australian a aparut in revista « Frontiers in Veterinary Sciences ».

Pentru Jean-Loup Rault, autor al articolului si cercetator la Centrul stiintific pentru protectia animalelor, suprapopularea planetei si urbanizarea acesteia ar putea sa determine o revolutie in raportul dintre om si animal. Pentru ca, este dificil sa ne imaginam ca peste jumatate din cei 9,6 miliarde de locuitori ai planetei noastre, in 2050, vor putea sa mai creasca animale de companie, avertizeaza articolul pe aceasta tema, aparut in Le nouvel observateur. Scenariul inlocuirii animalelor reale cu animale-robot poate parea neveridic. Totusi, autorul articolului subliniaza ca peste jumatate dintre occidentali au, la ora actuala, un animal de companie, iar tarile emergente, in special din Asia, au inceput sa investeasca in aceasta piata.

Jean-Loup Rault si-a propus sa defriseze acest teren, pe care-l considera « neexplorat » prin folosirea tehnologiei pentru a inlocui animalele vii cu animale-robot. Si deja au fost realizate teste cu primele modele de animale-robot. In Japonia, experientele realizate cu un caine-robot, AIBO Sony, au dovedit ca, da, copiii interactioneaza ca si cum ar fi vorba de un caine veritabil. Robotii pot, deci, declansa sentimente oamenilor. Sentimente care au ajuns pana la organizarea de funeralii  pentru defunctul animal electronic, dupa inchiderea unui centru de reparatii Sony. Un alt exemplu, Paro, un pui de foca-robot. Acest android, care detine statutul de dispozitiv medical in Statele Unite, a reusit sa starneasca emotii celor din jur.
Jean-Loup Rault este, totusi, realist: cercetarile nu pot inca sa ne spuna daca robotii-animale pot sa se substituie dorintei omului de a avea in preajma lui animale de companie, nu aritificiale, ci vii. Si ne reaminteste, totodata, ca crearea de animale de companie artificiale ar putea fi niste copilarii. In concluzie, cainele ramane cel mai bun prieten al omului. Cel putin pentru moment !

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră