Prima ţară europeană care va renunţa la radioul FM

06 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Prima ţară europeană care va renunţa la radioul FM

Criticii acestei măsuri spun că guvernul se grăbeşte cu aplicarea ei, iar oamenii nu mai pot avea acces la anunţuri de urgenţă, care se transmiteau până acum la radio. O preocupare anume vizează cele două milioane de maşini din Norvegia care nu sunt dotate cu receptori pentru emisia digitală (DAB).

66% dintre norvegieni se opun renunţării la radioul analog şi doar 17% sunt de acord cu această măsură, restul fiind nehotărâţi, conform unui sondaj de opinie publicat de cotidianul Dagbladet, luna trecută.

Cu toate acestea, Parlamentul a mers înainte cu adoptarea acestei măsuri, consolându-se cu faptul că reţeaua digitală va permite existenţa mai multor canale de radio.

Elveţia intenţionează să ia o măsură similară din 2020, iar Marea Britanie şi Danemarca sunt printre ţările care iau în considerare o asemenea schimbare. Britanicii vor să ajungă în 2017 la înlocuirea reţelei FM cu cea digitală în proporţie de 50%. O tranziţie uşoară la radioul digital este deja asigurată pe întreg teritoriul Norvegiei, ceea ce ar putea încuraja şi celelalte ţări să ia această măsură.

Închiderea reţelei FM, introdusă în anii 50, va începe în nordul oraşului Bodoe, la 11 ianuarie. Până la sfârşitul anului, toate transmisiunile FM vor fi închise în favoarea celor digitale, despre care nemulţumiţii spun că nu se aud mai bine în ţara tăiată de munţi şi fiorduri. 

"Suntem prima ţară care va renunţa la FM, dar sunt câteva ţări care ne vor urma", a declarat Ole Joergen Torvmark, şeful Radio Digital Norvegia. El a mai spus că cea mai mare provocare sunt maşinile deoarece un adaptor digital bun costă 1500 de coroane norvegiene, aproximativ 200 de euro.

Unul dintre membrii coaliţiei de guvernământ a fost mai acid, dând glas îngrijorărilor populaţiei mai în vârstă şi şoferilor. "Pur şi simplu nu suntem pregătiţi pentru o asemenea măsură", a declarat parlamentarul Ib Thomsen, de la Partidul Progresului.

"Sunt două milioane de maşini în Norvegia care nu au receptoare DAB şi un milion de aparate de radio din casele norvegiene se vor opri când se va renunţa la reţeaua FM. Este o îngrijorare legată de siguranţă", a mai spus el.

Pentru aceleaşi costuri, reţeaua digitală din Norvegia va permite de opt ori mai multe staţii radio decât reţeaua FM. Sistemul paralel actual, FM şi digital, costă fiecare câte 250 milioane de coroane norvegiene. 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră