Când dai o simplă căutare pe net, rezultatele obţinute nu spun întreaga poveste. Internetul adăposteşte o adevărată comoară de informaţii, aşa-numitul „deep web” ( n.r.reţeaua din adâncuri), care nu este indexată de motoarele de căutare.
Este vorba despre informaţii privind urmărirea unor criminali, activităţile teroriste, traficul de carne vie şi răspândirea bolilor. Oamenii de ştiinţă pot folosi, de asemenea, această reţea pentru a căuta imagini şi informaţii din spaţiu, scrie phys.org.
Agenţia americană pentru cercetări avansate în domeniul apărăriii (DARPA) a dezvoltat instrumente, ca parte a programului Memex, prin care se poate accesa şi indexa această misterioasă lume online.
Cercetătorii de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, au realizat un parteneriat cu Memex pentru a valorifica căutările în deep web, în scop ştiinţific. Memex poate, de exemplu, să ajute la indexarea cantităţii enorme de date pe care navetele spaţiale ale NASA le varsă într-o bază zilnică de date.
„Dezvoltăm viitoarea generaţie de tehnologii de căutare, ce înţelege oamenii, locurile, lucrurile şi legăturile dintre ele”, a declarat Chris Mattmann, cercetător principal pentru JPL la Memex.
Memex verifică nu numai conținutul online standard, bazat pe text, ci şi fotografii, imagini video, anunţuri, formulare pe care le stochează pentru a cerceta interdependenţa dintre ele.
„Dezvoltăm motoare de căutare care să se comporte ca browsere, cu alte cuvinte să realizeze scripturi şi să citească anunţuri în modul pe care l-ai dori tu atunci când apelezi la internet. Aceaste informaţii nu sunt în mod normal indexate de motoarele de căutare”, a mai spus Mattmann.
În plus, o căutare standard pe Internet nu adună prea multe informaţii din imaginile foto şi video, dar Memex le poate recunoaşte într-un conţinut şi le poate partaja pe teme similare. Instrumentele de căutare pot identifica acelaşi obiect de-alungul aceleaşi secvenţe video şi chiar din secvenţe video diferite.
Capacitatea de căutare a Memex ar putea ajunge chiar la misiunile spaţiale ce fac fotografii, filmează cu ajutorul unor instrumente cum ar fi spectometrele. Căutarea unor imagini despre un corp ceresc i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să analizeze trăsăturilor geologice ale acestuia. De asemenea, ei pot beneficia de imaginile primite de la misiunile de pe Pământ ce monitorizează fenomene ca umiditatea solului sau căderile de zăpadă.
Memex ar putea, totodată, să sporească numărul căutărilor privind datele ştiinţifice publicate şi, astfel, specialiştii pot afla noutăţile legate de temele lor de cercetare.
Noua tehnologie poate fi aplicată unor centre NASA, cum ar fi cel de Oceanografie, ceea ce ar face ca informaţiile despre climă şi oceane să fie accesibile şi pe înţelesul tuturor.
Memex ar putea să facă documentele PDF mult mai uşor de căutat şi să faciliteze accesul la informaţiile pe care le conţin.