Plătită cu 25.000 de euro pe lună, această nouă meserie va fi una dintre cele mai căutate în următorii doi ani

10 Sep 2024
Plătită cu 25.000 de euro pe lună, această nouă meserie va fi una dintre cele mai căutate în următorii doi ani

De doi ani, inteligența artificială este capabilă să genereze fotografii sau texte la cerere. Și pentru a stăpâni aceste instrumente, au apărut noi profesii precum cea de prompt inginer sau „inginer de introducere a datelor” care vot fi foarte căutate în următorii ani, scrie Bloomberg

Toată lumea vorbește despre inteligența artificială din spatele ChatGPT . Mai puțin observată este o piață a muncii care se dezvoltă în jurul tehnologiei, unde aceste posturinou create pot plăti peste 335.000 USD pe an.

Și pentru mulți o diplomă de inginerie informatică este opțională. 

Aceștia se numesc „ingineri prompt”, oameni care își petrec ziua convingând IA să producă rezultate mai bune și să ajute companiile să își formeze forța de muncă pentru a valorifica instrumentele.

Peste o duzină de sisteme lingvistice de inteligență artificială numite modele lingvistice mari sau LLM-uri au fost create de companii precum Google, mamă Alphabet Inc., OpenAI și Meta Platforms Inc.. Tehnologia a trecut rapid de la experimente la utilizare practică, cu firme precum Microsoft Corp. . integrând ChatGPT în motorul său de căutare Bing și instrumentul de dezvoltare software GitHub.

Pe măsură ce tehnologia proliferează, multe companii descoperă că au nevoie de cineva care să adauge rigoare rezultatelor IA.

„Este ca un interlocutor pentru AI”, spune Albert Phelps, un inginer prompt la Mudano, parte a firmei de consultanță Accenture din Leytonstone, Anglia. „Veți găsi adesea ingineri prompter care provin din domeniile istoriei, filozofiei sau lingvisticii, pentru că este vorba de un joc de cuvinte. Încercați să distilați esența sau sensul a ceva într-un număr limitat de cuvinte.” 

Phelps, în vârstă de 29 de ani, a studiat istoria la Universitatea Warwick de lângă Birmingham, Anglia, înainte de a-și începe cariera ca consultant pentru bănci precum Clydesdale Bank și Barclays Plc, ajutându-le să rezolve probleme legate de risc și reglementări. O discuție de la Institutul Alan Turing, un institut pentru inteligență artificială finanțat de guvernul Marii Britanii, l-a inspirat să cerceteze inteligența artificială, ducând la rolul său la Accenture.

El și colegii își petrec cea mai mare parte a zilei scriind mesaje sau "comenzi” pentru instrumente precum ChatGPT de la OpenAI, care pot fi salvate ca presetări în terenul de joacă al OpenAI pentru ca clienții și alții să le poată utiliza mai târziu. O zi obișnuită din viața unui "inginer prompter" implică scrierea a cinci solicitări diferite, cu aproximativ 50 de interacțiuni cu ChatGPT, spune Phelps.

Este prea devreme să știm cât de răspândită este sau va deveni aceasta meserie de "inginer de introducere a datelor." Paradigma a apărut în 2017, când cercetătorii AI au creat LLM-uri „pre-antrenate”, care ar putea fi adaptate la o gamă largă de sarcini prin adăugarea unei introduceri de text uman. În ultimul an, LLM-uri precum ChatGPT au atras milioane de utilizatori, care toți se angajează într-o formă de inginerie "prompt" ori de câte ori își modifică solicitările.  

Companii precum Anthropic, o startup susținută de Google, fac publicitate pentru salarii de până la 335.000 USD pentru un „ inginer și bibliotecar prompt ” din San Francisco. Revizorul automat de documente, Klarity, de asemenea, din California, oferă până la 230.000 USD pentru un inginer de învățare automată care poate „comanda și înțelege cum să producă cele mai bune rezultate” din instrumentele AI. În afara lumii tehnologiei, Spitalul de Copii din Boston și firma de avocatură din Londra Mishcon de Reya au făcut publicitate recent pentru locuri de muncă inginer de date AI. 

Acum este chiar posibil să cumpărați și să vindeți solicitări text prin intermediul  pieței PromptBase, care ajută, de asemenea, oamenii  să angajeze "ingineri de introducere de date pentru IA" pentru a crea solicitări individuale contra cost.

Rolurile cele mai bine plătite revin adesea persoanelor care au doctorat în învățare automată sau etică sau celor care au fondat companii IA. Recrutorii și alții spun că acestea sunt printre abilitățile esențiale necesare pentru a avea succes. 

„Este probabil piața IT cu cea mai rapidă mișcare pe care am lucrat timp de 25 de ani”, spune Mark Standen, care conduce afacerea de personal pentru inteligență artificială, învățare automată și automatizare la Hays în Marea Britanie și Irlanda. „Salariile încep de la 40.000 de lire sterline, dar avem candidați în baza noastră de date care caută sa ofere între 200.000 și 300.000 de lire sterline pe an. Inginerii experți prompt își pot cere singuri prețul.” 

Google, TikTok și Netflix Inc. au crescut salariile, dar rolul devine curent în rândul companiilor mai mari datorită entuziasmului din jurul lansării ChatGPT-4 de la OpenAI , Google Bard și chatbot-ului Bing AI de la Microsoft. 

În afara lumii tehnologiei, companiile din lumea financiară, juridică și de asigurări experimentează cu instrumente AI, care stimulează și cererea.

El avertizează că parajuriștii care caută o creștere a veniturilor ar putea fi dezamăgiți. „Nu avem nevoie de un expert de 300.000 de lire sterline, sunt salarii ridicole”, spune West.

Creșterea cu viteză a industriei face deja comparații cu blockhain-ul, jetoanele non-fungibile și cripto, care au înregistrat o creștere a locurilor de muncă în 2021  , multe firme oferind salarii și bonusuri mari. Companiile tehnologice adaugă acum „IA” în prezentarile lor pentru a atrage talentele care au părăsit domeniul sau au fost forțați să plece de reducerile de locuri de muncă din lumea criptomonedelor. Piața locurilor de muncă poate chiar avansa în fața tehnologiei.

„Acesta ar putea fi un semnal”, spune Tom Hewitson, fondatorul labworks.io, un studio de design de conversații care face abilități de control vocal pentru Amazon Alexa din Londra. „Oamenii cei mai potriviti pentru a face acest lucru sunt designerii de produse sau analiștii de afaceri care se simt confortabil să lucreze cu IA, care tind să câștige între 100.000 și 150.000 de lire sterline.”

Așa că oricine este interesat trebuie să se miște repede.

Comenzile „sunt principalul mod în care oamenii interacționează cu aceste instrumente și, prin urmare, a fi bun la acestea este de mare valoare”, spune Adrian Weller,  director de cercetare în învățarea automată la Universitatea Cambridge din Cambridge, Anglia. „Nu aș fi atât de sigur că va continua mult timp. Nu as insista prea mult asupra stadiului actual al ingineriei prompte. Începe să evolueze destul de repede.” 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră