Dacă animalele continuă să moară în ritmul actual, până în 2020, mai mult de două treimi din animale din lume vor fi murit în doar 50 de ani. "Animalele sălbatice dispar în timpul vieții noastre într-un ritm fără precedent", afirmă Marco Lambertini, directorul general al WWF International, într-un comunicat de presă. "Nu este vorba numai despre speciile minunate pe care le iubim. Biodiversitatea stă la baza pădurilor sănătoase, râurilor și oceanelor", a mai spus el.
Lambertini avertizează că resursele cele mai prețioase ale Pământului - aerul și apa curată, solurile sănătoase, culturile polenizate - au la bază populațiile de animale și ecosistemele sănătoase.
Raportul Planeta Vie 2016 se concentrează pe abundenţa de animale, şi nu penumărul exact de animale care sunt ucise sau specii care au dispărut. Populațiile de animale sunt în scădere, ca urmare a pierderii şi a degradării habitatului, precum și a supraexploatării - o combinație de vânătoare, braconaj și pescuit comercial.
Autorii studiului sunt optimişti şi invocă acordul recent de la Paris privind modul de abordare a schimbărilor climatice și dezvoltarea durabilă, dar spun că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a proteja populațiile de animale și se crea siguranţa că resursele planetei sunt gestionate în mod responsabil.
"Indiferent ce adaugi, matematica nu arată bine. Cu cât vom continua să depășim limitele Pământului mai mult, cu atât ne vom dăuna propriului viitor ", a spus Lambertini. "Suntem într-un moment decisiv, în care putem profita de soluții pentru a dirija sistemele noastre alimentare, de energie și finanțe într-o direcție mai sustenabilă", a mai spus el.