Oamenii de știință au descoperit o regiune vulcanică uriașă sub gheața Antarcticii

13 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Oamenii de știință au descoperit o regiune vulcanică uriașă sub gheața Antarcticii

Oamenii de știință au descoperit cea mai mare regiune vulcanică de pe Pământ sub gheața Antarcticii. Un studiu efectuat la distanță a descoperit 91 de vulcani cu o înălțime cuprinsă între 100 m și 3850 m, într-o regiune masivă cunoscută sub numele de Riftul de Vest al Antarcticii, relatează irishtimes.com.

Geologi și experți în gheață spun că vulcanii sunt asemănători cu creasta vulcanică din Africa de Est, recunoscută în prezent ca fiind cea mai densă concentrație de vulcani din lume.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat de la distanță partea inferioară a stratului de gheață din zonă în cazul vârfurilor ascunse ale pietrelor de bazalt, precum și cele ale altor vulcani din regiune, ale căror vârfuri sunt împinse deasupra gheții.

Ei au analizat forma terenului de dedesubt, folosind măsurători cu ajutorul radarului și au comparat rezultatele cu înregistrările prin satelit și bazele de date, precum și cu informațiile geologice din anchetele aeriene.

Studiul, care este primul de acest fel, a fost propus de Max Van Wyk de Vries, un student în anul III la Universitatea din Edinburgh. Oamenii de știință speră că descoperirea îi va ajuta să înțeleagă modul în care vulcanii pot influența fluctuațiile pe termen lung ale stratului de gheață și modul în care continentul s-a schimbat în trecut.

"Antarctica rămâne printre zonele cele mai puțin studiate ale lumii, iar în calitate de tânăr om de știință am fost încântat să aflu ceva nou și care nu e bine înțeles. După ce am analizat datele existente despre Antarctica de Vest, am început să descopăr urme de vulcani. Firește, m-am uitat în continuare, ceea ce a dus la descoperirea a aproape 100 de vulcani sub stratul de gheață ", a declarat Van Wyk de Vries.

Rezultatele nu indică dacă vulcanii sunt activi, ci ar trebui să ofere informaţii cercetărilor în curs privind monitorizarea seismică în zonă.
Studiile anterioare au sugerat că activitatea vulcanică ar putea avea loc în regiune în perioadele mai calde şi ar putea creşte dacă gheaţa Antarcticii se va confrunta cu o climă în încălzire.

"Este fascinant să descoperi o gamă largă de vulcani pe acest continent relativ neexplorat. O mai bună înţelegere a activităţii vulcanice ar putea face lumină asupra impactului acesteia asupra gheţii Antarcticii în trecut, prezent şi viitor şi asupra altor sisteme de rift din întreaga lume", a declarat dr. Robert Bingham, de la Universitatea din Edinburgh School of GeoSciences.

Studiul a fost publicat în seria Publicații Speciale ale Societății Geologice.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră