Oamenii de ştiinţă au rezolvat, în sfârşit, un mister ce-i măcina de un secol: de ce are şvaiţerul găuri?
Teoriile de până acum susţineau că găurile sunt provocate de şoareci, dar se pare că responsabil este... fânul, scrie news.sky.com.
Particule mici de fân pătrund în lapte şi creează găuri pe măsură ce compoziţia se maturează. Descoperirea dezleagă, totodată, o altă ghicitoare: de ce, în ultimii 15 ani, faimoasele găuri din brânza Emmentaler sau Appenzeller au devenit mai mici sau au dispărut complet? Pentru că laptele a devenit mai curat, este răspunsul.
Institutul Agroscope a precizat ieri că tranziția de la metodele de muls seculare la sisteme de muls complet automatizate, industriale au provocat „declinul găurilor”.
„Înseamnă dispariţia tradiţionalei găleţi”, a declarat purtătorul de cuvânt, Regis Nyffeler. Cercetătorii au făcut mai multe teste adăugând cantităţi diferite de fân laptelui și au descoperit că acesta le-a permis să regleze numărul de găuri din brânză.
Agroscope a mai precizat că găurile din şvaiţer sunt studiate din 1917.