Cercetătorii din Marea Britanie au creat o membrană-sită, realizată din grafen, care poate filtra apa de mare, transfomând-o în apă potabilă, relatează mirror.co.uk. Echipa Universităţii Manchester, ai cărei colegi au câştigat Nobelul în 2010 pentru extragerea în premieră a grafenului, au reuşit să stabilească mărimea exactă a porilor din sita de oxid de grafen.
Descoperirea le permite cercetătorilor să filtreze sarea din apa de mare, făcând-o bună de băut. Echipa de cercetători a făcut anunţul luni, în jurnalul Nature Nanotechnology. Din cauza schimbărilor climatice provocate de oameni rezervele de apă ale oraşelor scad, iar ţările afectate investesc tot mai mult în tehnologii de desalinizare. Previziunile ONU arată că până în 2025 aproximativ 1,2 miliarde de oameni sau 14% din populaţia lumii se vor confrunta cu probleme în alimentarea cu apă potabilă.
Profesorul Rahul Nair, care a condus echipa de cercetători din Manchester, a declarat că realizarea acestei membrane, cu pori uniformi de mărimea unui atom, este un pas important înainte şi va oferi noi posibilităţi pentru îmbunătăţirea tehnologiei de desalinizare a apei, fiind primul experimant clar în acest domeniu.
"Am demonstrat, de asemenea, că există posibilităţi reale de ajustare a modelului descris şi de a produce în masă membrane din grafen, cu site de dimensiunile necesare", a adăugat el.