New Horizons a avut nevoie de 9 ani pentru a străbate distanța de aproximativ 5 miliarde de kilometri până la Pluto

14 Iul 2015
New Horizons a avut nevoie de 9 ani pentru a străbate distanța de aproximativ 5 miliarde de kilometri până la Pluto
Misiunea sondei New Horizons, aparținând NASA, este cea mai importantă din istoria recentă a explorării sistemului solar, fiind pentru prima oară din anii '80 ai secolului trecut când avem posibilitatea de a vedea de aproape o lume ce nu a mai fost niciodată vizitată, conform unui material publicat de Vox.com.

New Horizons a avut nevoie de mai mult de 9 ani pentru a străbate distanța de aproximativ 5 miliarde de kilometri până la Pluto. Survolul acestei planete pitice s-a desfășurat în interval de timp de câteva minute, la viteza de 49.300 km/h, de la distanța de 12.430 de kilometri. Cu această ocazie, sonda a realizat numeroase fotografii de detaliu de la suprafața lui Pluto și a adunat un set de date științifice ce urmează să ajungă pe Terra în următoarele 16 luni. Toate aceste date sunt extrem de prețioase pentru oamenii de știință care doresc să înțeleagă modul în care s-a format sistemul nostru solar în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Este pentru prima dată când o sondă adună date despre această minusculă planetă care face parte din Centura Kuiper de obiecte transneptuniene.

În plus, faptul că a fost trimisă o sondă în 2006 la o întâlnire după mai bine de 9 ani cu o planetă pitică aflată la 5 miliarde de kilometri reprezintă în sine o importantă realizare tehnologică. Perioada de revoluție a planetei Pluto este de 248 de ani pământeni — în consecință, ultima dată când Pluto s-a aflat în aceeași poziție pe orbită cu cea de la întâlnirea cu New Horizons a fost în anul 1768 — cu un an înainte de nașterea lui Napoleon Bonaparte — pe când Pluto nici nu fusese descoperită. De altfel, această planetă pitică a fost descoperită abia în 1930.

Importanța acestei misiuni este asigurată și de obiectivul ei științific, privind înțelegerea condițiilor în care s-a format sistemul nostru solar, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani. Conform planetologilor, Pluto s-ar fi format în același timp cu principalele planete ale sistemului solar și din aceeași materie primordială. Mai mult decât atât, este posibil ca această planetă pitică să se fi format la o distanță mult mai mică față de Soare decât orbita ei actuală și să fi avut o preistorie geologică similară Pământului și celorlalte planete telurice din sistem. "Cunoaștem faptul că și Pământul a trecut prin acest stadiu de evoluție în care Pluto s-a oprit. (Informațiile noi despre Pluto) ne vor ajuta să aflăm lucruri necunoscute din trecutul planetei noastre", conform lui Alan Stern.

Mai multe informații, pe Agerpres.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră