Agenţia americană NASA a alocat cercetătorilor de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud 600.000 de dolari pe o perioadă de trei ani - 200.000 anual- pentru a descoperi cum se pot transforma materiiile fecale umane în mâncare sintetică, şi care să fie folosită ulterior de astronauţi în călătoriile foarte lungi sau într-o colonie marţiană, scrie sciencealert.com.
Subvenţia se numără printre cele acordate unui număr de opt universităţi din SUA, toate concentrate pe tehnologii inovative ce se adresează principalelor cerinţe ale programului spaţial american, precizează NASA într-un comunicat de presă.
"Aceşti cercetători la început de carieră vor alimenta motorul inovaţiilor NASA ", a declarat Steve Jurczyk, administrator asociat la agenţia spaţială americană. "Tehnologia aduce explorare şi investiţiile în tehnologii şi tehnologi sunt esenţiale pentru a da asigurări NASA şi naţiunii că avem mijloacele necesare să facem faţă provocărilor unei călătorii pe Marte", a mai spus el.
Site-ul sciencealert.com precizează că nu se ştie prea multe despre acest proiect, cunoscându-se doar titlul acestuia ("Synthetic Biology for Recycling Human Waste into Food, Nutraceuticals, and Materials: Closing the Loop for Long-Term Space Travel") şi de cine este condus, respectiv specialistul în biologie sintetică, Mark Blenner, de la Clemson University.
Conform NASA, proiectul ar putea avea un impact major asupra explorării spaţiului prin oferirea mijloacelor de producere a hranei la faţa locului, în cazul destinaţiilor îndepărtate, cu ajutorul biologiei sintetice.
După ce programul Space Shuttle s-a încheiat în 201, NASA a plătit transportatori comerciali cum ar fi Space X pentru a duce şi a aduce provizii de pe Staţia Spaţia Internaţională. În acelaşi timp, agenţia caută modalităţi prin care astronauţii să-şi cultive hrana pe staţia orbitală. Incidente precum producerea unor explozii sau întârzierea decolărilor arată cât de important este ca astronauţii să se poată autoîntreţine, mai ales dacă se află undeva greu de ajuns cum este planeta Marte.
Şi s-au făcut deja unele progrese. În luna mai, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au început să cultive şi să crească propria salată verde, iar săptămâna trecută au şi gustat-o. Părea delicioasă.
Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!