În mod convențional activitatea solară poate fi asemănată unui pendul care oscilează între doua puncte de extrem la fiecare 11 ani, unul caracterizat de o activitate intensă, cu numeroase pete și furtuni solare, celălalt calm, cu fenomene precum cele menționate mult mai rare.
Astrofizicienii presupun că principala cauză a încetinirii activității solare, este un efect de dinam, produs de mișcările de plasmă din interiorul Soarelui.
Un nou studiu al activității solare, prezentat de profesorul Valentina Jarkova, la National Astronomy Meeting, desfășurat în localitatea Llandudno, din vestul Marii Britani, consideră că în afara acestui efect, mai există încă unul, produs de această dată la suprafața Soarelui, care completează modelul propus, oferind mai multă acuratețe cu privire la activitatea solară.
"Am descoperit că valurile magnetice apar în pereche, fiind generate în două straturi diferite ale Soarelui. Amândouă au o frecvența de aproximativ 11 ani. În timpul unui ciclu solar ele oscilează între emisfera sudică și nordică a Soarelui. Luând în calcul și existența unui efect de suprafață și comparând cu înregistrările activității solare, modelul nostru a avut o precizie de estimare de 97%", a declarat profesorul Jarkova.
"Modelul nostru de analiză previzionează că în timpul ciclului 26, între anii 2020-2030, cele două efecte se vor sincroniza, ceea ce va produce o reducere semnificativă a activității solare. În acest ciclu, cele două efecte vor fi în oglindă, manifestându-se în același timp, dar în emisfere diferite ale Soarelui. Interacțiunea lor va fi perturbatoare, aproape că se vor anula reciproc. Efectiv, când cele două efecte se află aproximativ în aceeași fază, interacționează puternic și aveam un maxim de activitate solară, când sunt defazate, avem un minim. Ceea ce se va întâmpla în ciclul 26 este o totală separare de fază, vor fi aceleași condiții ca acum 370 de ani - Maunder mininum", a precizat astroficianul.
Predicțiile sugerate de acest model sugerează că activitatea solară se va diminua cu aproximativ 60%, exact ca în urmă cu 370 de ani, o periodă cunoscută în istorie ca mini glaciațiunea, care a provocat chiar înghețul Tamisei.
Modelul propus de profesorul Jarkova și colegii săi are la bază analiza componentei principale a observațiilor efectuate asupra câmpului magnetic al Soarelui din perioada 1976-2008, de observatorul astronomic Wilcox, din California.
dailymail.co.uk