Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai lung lanţ vulcanic continental din lume, care se întinde pe aproape 2000 de km , de-a lungul coastei de est a Australiei, scrie sciencealert.com. Lanţul vulcanic include 15 vulcani vechi, despre care cercetătorii ştiau deja, dar despre care acum trebuie să demonstreze că s-au format în acelaşi punct din mantaua Pămîntului, în ultimele 33 milioane de ani, în timp ce continentul australian s-a mutat spre nord.
" Şirul muntos este de trei ori mai lung decât celebrul Yellowstone din America de Nord", afirmă Rhodri Davies de la Australian National University, într-un comunicat de presă.
Grupul de vulcani se află la o distanţă de aproximativ 700 km şi nimeni nu se aştepta ca aceştia să fie conectaţi între ei. Ei sunt neobişnuiţi deoarece nu s-au format la marginea plăcilor tectonice, ca în cazul majorităţii vulcanilor, ci peste cratere create de scurgerile de magmă, la aproape 3000 de km sub scoarţa pământului.
Se crede că locul în care s-au format vulcanii se află acum sub apă, la nord-vest de Tazmania, ceea ce înseamnă că nu există riscul ca aceştia să erupă din nou. De altfel, cercetătorii urmăresc mişcările continentului australian, care sunt cele mai rapide de pe Pământ, deplasându-se spre Indonezia cu o viteză de 7 cm pe an, pentru a stabili dacă locul de formare a lanţului vulcanic se află acum între King Island şi Tazmania, la sud de continentul australian.
Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!