Prezența lor calmă, liniștită și "torcătoare" are un real efect relaxant, scrie Le Figaro.
Potrivit unui sondaj publicat anul trecut pentru Royal Canin, două treimi dintre proprietarii de pisici cred că animalul lor a dezvoltat o legătură mai puternică cu ei datorită izolării și muncii de la distanță. Suficient pentru a menține pasiunea oamenilor pentru felinele lor: Franța are acum 15 milioane de pisici, de două ori mai mulți decât câini!
Autonome și discrete, cu siguranță costă mai puțin în întreținere și se adaptează mai bine la habitatele urbane. Dar popularitatea lor nu se explică numai prin aceste considerente materiale. Compania unui pisic poate părea inofensivă, dar este de un real interes din punct de vedere psihic. „Pisica ocupă un loc destul de special în termometrul de dispoziție”, crede Maxime Bellego, psiholog clinician francez. În această perioadă de iarnă care poate submina moralul, este o jucărie excelentă care oferă contact și căldură.
Prezența calmă și liniștită a piscii are un efect relaxant și, pentru milioane de oameni care trăiesc singuri, este, de asemenea, singura ființă vie cu care să interacționeze acasă... și să exercite empatia. „Când vorbesc cu o pisică și aceasta miaună ca răspuns, corpul produce oxitocină, hormonul de schimb. Același hormon care apare între doi îndrăgostiți, sau la o mamă care își mângâie copilul”, descifrează Jean-Yves Gauchet, medic veterinar.
„O mașină de dorit”
Un studiu australian publicat în 2015 a încercat să obiectiveze fericirea oferită de prietenii noștri cu blăniță. Autorii Cheryl Straede și Richard Gates au intervievat 92 de proprietari de pisici și 70 de persoane fără animale de companie. Primii au avut scoruri mai bune de sănătate mintală și un nivel mai scăzut de tulburări psihice. Între timp, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au urmărit peste 4.000 de americani de-a lungul a 20 de ani și au concluzionat că proprietarii de pisici au un risc mult mai mic de a muri în urma unui atac de cord. Prezența animalului duce la o reducere a stresului și a tensiunii arteriale. A avea o pisică acasă ar putea chiar să facă diferența în cele mai extreme cazuri: „Pacienții expuși riscului de sinucidere rezistă mai bine atunci când locuiesc cu o pisică, pur și simplu pentru că nu vor să o abandoneze”, mărturisește Maxime Bellego.
Cealaltă particularitate a pisicii este, desigur, tendința de a toarce. „Pisica trimite un mesaj de liniște, iar asta creează relaxare în celălalt. Vibrația face posibilă intrarea în rezonanță și armonie, precum „om”-ul yoghinului” , evocă Claude Béata, specialist în medicină comportamentală. Corpusculii lui Pacini, receptorii nervoși din pielea noastră, localizați în stratul profund al dermei, captează vibrațiile torsului și trimit semnalul unei senzații plăcute creierului. Vibrația, a cărei frecvență, variind între 20 și 50 Hz, ameliorează oboseala musculară, este comparabilă cu cea a unui instrument.„Trebuie să-ți imaginezi o coardă care vibrează. Sunetul este amplificat în tot corpul pisicii, așa cum ar fi într-un violoncel” , explică Jean-Yves Gauchet. Chiar dacă cauzalitatea nu a fost dovedită, torsul ar provoca la oameni același efect ca o injecție cu serotonină.
Dar pisica ne învață și să ne gestionăm sentimentele și frustrările, pentru că nu este un animal ușor de stapânit. Domesticată în urmă cu 9.500 de ani, felina își prețuiește independența și se apropie de stăpânul său doar când are chef. Legatura nu este niciodată garantată. „Spre deosebire de câine, pisica nu are nevoie să fie într-o relație. Aceasta, fiind atât de fragilă, este cu atât mai prețioasă”, analizează medicul veterinar Claude Béata. „Este o mașină grozavă de dorit!”, adaugă Maxime Bellego. Pe măsură ce îmbătrânesc, pisicile domestice vor deveni totuși mai apropiate, aducând stăpânului lor satisfacție și recompensă pentru eforturile lor. „La fiecare două sau trei zile, pisica mea vine să se ghemuiască sub plapumă și toarcă lângă mine. Îmi plac aceste momente privilegiate de plăcere împărtășită… apoi, brusc, pleacă fără motiv și magia se stinge”, spune Stéphane, un tânăr propietar de pisică.
Pisica, maestră și în frustrări!