Cum funcționează singurul dispozitiv din lume care nu filtrează aerul, ci-l sterilizează

18 Noi 2020
Cum funcționează singurul dispozitiv din lume care nu filtrează aerul, ci-l sterilizează

Inginerul chimist Radu Radu îți prezintă un dispozitiv portabil de sterilizare a aerului. Singurul dispozitiv din lume care nu filtrează aerul, ci-l sterilizează. Cu el, probabilitatea să iei virusul este zero.

Invitat la „Marius Tucă Show”, inginerul chimist Radu Radu a prezentat un dispozitiv portabil de sterilizare a aerului, utilizat pentru protecția personalului care lucrează în mediu puternic infectat.

„E un aparat conceput pentru protecția personalului care lucrează în prima linie. Scopul principal este să salvăm salvatorii, să ferim persoanele care sunt foarte expuse. Actualele dispozitive de respirație, în ciuda faptului că ele rețin un număr mare de viruși și bacterii (95%), totuși, acele procente care rămân într-un timp îndelungat sunt suficiente să declanșeze boala”, a explicat inventatorul Radu Radu.

Cum a inventat un asemenea produs
„Ideea a fost să realizăm un aparat respirator care să fie în vârful clasei respective. Pentru asta ne-am gândit să realizăm nu un aparat de filtrare, ci unul care să stopeze, să inactiveze virusul prin șoc termic. Ajungem, cu acest aparat, la o concentrație de zero virus activ – aer sterilizat. În aceste condiții, nu ai risc de îmbolnăvire”, a explicat inventatorul.

Aparatul poate fi portabil
„Pe măsură ce crește temperatura de tratament a aerului, timpul necesar realizării sterilizării aerului scade exponențial. Acest lucru îți permite să faci în miniatură acest aparat și să-l faci portabil. El poate fi montat pe orice fel de mască, cu condiția să fie etanșă. Avem două baterii de litiu-ion care pot crește temperatura la 200 de grade.

Respirația prin acest dispozitiv este foarte ușoară. Aparatul răcește aerul care a fost tratat și preîncălzește aerul care intră. Încălzirea aerului se face cu cele două baterii. Aerul inspirat intră la temperatura camerei și este expirat printr-o supapă unisens. Astfel, aerul expirat nu se amestecă cu aerul proaspăt inspirat”, a povestit inginerul.

”Mai durează până să-l obținem (n.r. brevetul). Căutăm posibilitatea să-l produce la scară industrială. O firmă și-a manifestat interesul. Eu vreau să realizez acest aparat în primul pentru români”, susține inventatorul.

Ar putea costa 250 de euro
„250 de euro. E puțin ridicat față de un dispozitiv din categoria M95, care costă 2 dolari, dar aparatul nostru nu mai necesită niciun fel de alte cheltuieli. Masca se spală. După ziua de lucru, se scufundă în hipoclorit un minut și e gata de purtat de către o altă persoană. Pe câtă vreme, dacă folosim M95 (dispozitive standard de respirat), ai nevoie de două pe zi, ceea ce înseamnă 4 dolari.

Ceea ce, în 250 de zile lucrătoare, înseamnă  1000 de dolari. Dispozitivul meu nu are consumabile. Îl plătești o dată și gata. Plus că se adresează tuturor tipurilor de viruși și alți agenșți patogeni. Adresa la care pot fi găsit este raduglass@hotmail.com. Deocamdată, nu avem pagină de internet. Am făcut acest aparat în bucătărie. Noi nu avem laboratoare”, a explicat invitatul.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră