Normele analizate se aplică serviciilor de comunicații electronice și trebuie adaptate prevederilor noului regulament general care le permite oamenilor să-și gestioneze mai bine datele cu caracter personal.
Datele arată că 83% dintre persoanele și organizațiile societății civile care au contribuit la consultare sunt de acord că un set de norme specifice sectorului comunicațiilor electronice ar permite asigurarea confidențialității.
Totodată, 76% dintre aceștia cred că domeniul de aplicare al normelor ar trebui extins pentru a acoperi și activitățile altor furnizori de servicii care includ și comunicații, cum ar fi cele de voce prin internet sau de mesagerie instant.
Cu toate acestea, 76% dintre respondenți consideră că Directiva a reușit doar parțial – sau deloc – să-și atingă obiectivele de a asigura protecția deplină a vieții private și a confidențialității comunicării. Ei apreciază că acest lucru se datorează domeniului de aplicare limitat, diferențelor dintre statele membre și nivelului scăzut de respectare și aplicare a legilor.
Respondenții din sectorul industrial și al autorităților publice au fost mai pozitivi în ce privește îndeplinirea obiectivelor Directivei. Însă, 42% din sectorul industrial este contra extinderii domeniului de aplicare.
Cele mai multe contribuții au venit din partea cetățenilor (38,5%). Peste 25% dintre ele au provenit din Germania, urmată în clasament de Marea Britanie și Belgia. Revizuirea Directivei privind confidențialitatea în mediul electronic este una dintre inițiativele-cheie din strategia privind Piața unică digitală.
Comisia s-a angajat să revizuiască normele pentru a consolida încrederea și securitatea în serviciile digitale, precum și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a persoanelor și condiții de concurență echitabile pentru toți actorii de pe piață.