Tratamentul depresivilor cu ciuperci halucinogene s-ar putea să fie o idee bună - cercetători

17 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
Tratamentul depresivilor cu ciuperci halucinogene s-ar putea să fie o idee bună - cercetători

Psilocibina, o substanță activă din unele ciuperci halucinogene, a dat primele rezultate promițătoare la câțiva bolnavi care sufereau de depresie rezistentă la tratamente, se arată într-un studiu publicat în revista britanică The Lancet Psychiatry. Cercetătorii au început să studieze psilocibina încă din anii '50. O echipă americană a arătat în 2008 că substanța are efecte îndelungate asupra stării de bine psihice, motiv pentru care s-au gândit că i-ar putea ajuta pe unii bolnavi suferind de anxietate să facă față cancerului sau depresiei.

Cercetătorii britanici au testat psilocibina pe 12 pacienți afectați de depresie moderată și severă de peste 15 ani în medie. După un tratament aplicat două zile, pacienții au fost observați timp de trei luni. Conform cercetătorilor, efectele psihedelice au fost constatate la 30-60 de minute după administrarea substanței, efectul culminând la două-trei ore după. O săptămână mai târziu, cei 12 pacienți prezentau toți o îmbunătățire, iar opt erau în remisie. După trei luni, cinci erau încă în remisie.

Luând în considerare numărul mic de pacienți testați, cercetătorii avertizează că nu trebuie trase concluzii "clare" asupra efectelor terapeutice al psilocibinei, cercetările vor continua. "Este prima oară când psilocibina a fost testată în tratarea potențială a depresiilor majore", afirmă dr. Robin Carhart-Harris de la Imperial College din Londra, care a coordonat studiul. Pofesorul Philip Cowen de la Universitatea Oxford admite că rezultatele obținute pe trei luni "sunt promițătoare, dar nu cu totul convingătoare".

Depresia este o problemă majoră de sănătate publică, ce afectează milioane de persoane din toată lumea și care rezistă uneori la tratamentele existente (medicamente anti-depresive și psihoterapie). Conform cercetării, un pacient din cinci nu răspunde la tratamentele actuale, în timp ce mulți a căror stare se îmbunătățește în prima fază au ulterior recăderi. (sursa)

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră