"Suntem primul grup de cercetători căruia i s-a dat permisiunea să studieze populaţia din Acciaroli", a declarat cardiologul Alan Maisel de la Facultatea de Medicină din San Diego. Maisel şi colegii lui vor lucra îndeaproape cu centenarii pentru a-şi putea da seama ce anume îi face diferiţi de restul populaţiei lumii: ţine de genele lor, au un anumit stil de viaţă, este vorba despre dietă sau exerciţii zilnice sau o combinaţie unică a ultimelor două.
"Scopul acestui studiu pe termen lung este de a afla de ce acest grup de 300 de centenari trăiesc atât de mult, prin realizarea unor analize genetice complete şi observarea stilului de viaţă, cum ar fi dieta şi exerciţiile fizice", a explicat Maisel.
Cercetătorii cred că populaţia din Acciaroli are gene bune şi o dietă sănătoasă. Este vorba despre dieta mediteraneană, bogată în peşte, ulei de măsline şi rozmarin, o plantă aromatică de care oamenii de ştiinţă au devenit din ce în ce mai interesaţi.
"Rozmarinul nu numai că e bogat în calciu, fier, vitamina B, dar testele de laborator au arătat că este bogat în antioxidanţi şi substanţe antiinflamatorii, iar unele studii arată că această plantă ar acţiona ca agent anti-tumoral", scrie Britaly Post.
"Pun rozmarin la orice mâncare pe care o pregătesc", a mai spus Maisel. În orice formă l-ar folosi, studiile ştiinţifice au demonstrat că reduce şi previne disfuncţiile cognitive. Un alt ingredient cheie pentru longevitate ar fi anşoa. "Toată lumea a mâncat anşoa. Îmi place să pun anşoa în salata mea Cesar, dar niciodată nu m-am gândit că m-ar putea ajută să ajung la 110 ani. Dar localnicii din Acciaroli par să o consume la orice masă", spune Maisel.
Alan Maisel şi colegii săi se vor stabili în Acciaroli pentru realizarea studiului. În cadrul acestuia, vor fi făcute analize de sânge pentru a găsi indicii genetice şi pentru a înţelege mai bine dieta locală, stilul de viaţă şi cum fac mişcare localnicii.
Ei vor cerceta, de asemenea, funcţiile metabolice, disfuncţiile cognitive şi biomarkerii proteici privind riscul de boli cardiace, renale, Alzheimer şi cancer, conform Discovery News. "Acest proiect nu numai că va dezvălui secretele unei îmbătrâniri sănătoase, dar va crea legături cu cercetătorii din întreaga lume şi va furniza informaţii care vor ajuta la îmbunătăţirea sistemului de îngrijire a populaţiei vârstnice”, a explicat unul dintre membrii echipei de cercetători, Salvatore DiSomma.
Orăşelul Acciaroli este situat pe ţărmul Mării Tireniene, în sudul coastei vestice a Italiei, la 70 de km de Salerno.