"Copiii soarelui" din Pakistan, afectaţi de o boală care i-a uimit pe medici, se află în prezent sub tratament la Institutul de Ştiinţe Medicale (Pims) din Islamabad unde vor rămâne până când vor fi făcute teste complete, iar rezultatele acestora vor furniza mai multe informaţii despre afecţiunea lor.
Cei doi fraţi din Mian Kundi, un sat aflat lângă Quetta, au fost porecliţi "copiii soarelui" de către localnici din cauza faptului că aceştia suferă de o boală rară care îi lasă efectiv paralizaţi la apusul soarelui, deşi dimineaţa când se trezesc sunt plini de energie.
Vicepreşedintele Pims, dr Javed Akram, a declarat pentru DawnNews că, după ce s-au făcut mai multe teste pluridisciplinare, se poate trage o concluzie: starea copiilor soarelui este în prezent mult mai bună seara decât era înainte: ei pot sta şi se pot plimba, dar nu sunt vindecaţi complet. El spune că acest caz este o provocare pentru medicii de la institut.
Au fost făcute aproape 100 de analize şi sunt aşteptate rezultatele altora 200, a spus dr.Akram, adăugând că unul dintre teste indică o problemă genetică ce afectează sistemul nervos.
Mama copiilor şi fratele lor sunt şi ei testaţi, iar mai mulţi medici au fost trimişi la Mian Kundi pentru a evalua mediul în care trăiesc copiii şi pentru a obţine mai multe indicii despre această boală.
Vicepreşedintele Pims a confirmat că este improbabil ca băieţii să fie trimişi acasă foarte curând. "Nu îi vom lăsa acasă până când nu vom avea un tratament complet pentru ei", a spus dr. Akram.
Ieri, copiii au fost duşi într-o excursie la grădina zoologică şi vor fi scoşi la plimbare pe măsură ce starea lor se va îmbunătăţi. Pentru începerea tratamentului celor doi copii, săptămâna trecută s-au făcut pregătiri speciale la institut.
O echipă de medici i-a examinat pe cei doi copii şi a recomandat 232 de teste şi analize ale ADN, probele fiind trimise în străinătătate. Echipa medicală anticipează că testele vor dezvălui existenţa unei noi boli.
"Dacă acest caz este unul fără precedent, medicii de la Pims ar putea ei înşişi să dea un nume acestei boli", a mai spus dr. Akram.