Noua eră „big data” a creat multe oportunități pentru companii și guverne, dar a provocat și multe îngrijorări legate de viața personală și securitatea cibernetică.
Big Data reprezintă cantități mari de date adunate din surse diferite, precum internetul, rețelele de socializare, senzori și istoricul cumpărăturilor. Analize complexe transformă aceste informații în statistici care ajută deciziile în diferite domenii: marketing, publicitate, vânzări, planificare urbană, sănătate, transport și mediu.
Pe baza acestor informații, companiile pot oferi produse numai celor care au nevoie de ele. Se estimează că până în 2017, piața big data va ajunge la 50 de miliarde de euro și ar putea crea 3,75 milioane de noi locuri de muncă.
„O economie înfloritoare bazată pe date reprezintă o oportunitate pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă, inclusiv prin stimularea apariției unor noi modele de afaceri și servicii și creșterea productivității”, a declarat eurodeputata socialistă portugheză Ana Gomes luni, în timpul unei discuții despre big data și drepturile fundamentale.
Ea a subliniat și faptul că aceste date pot reprezenta un risc, în special la adresa drepturilor fundamentale. Colectarea masivă a datelor poate crea sentimentul unei monitorizări permanente, în special după acuzațiile de supraveghere de către NSA făcute de Edward Snowden. Acest lucru îi determină pe oameni să refuze noile tehnologii. Mai există și pericolul transferării datelor către o parte terță fără consimțământul persoanei.
„Trebuie să ne concentrăm în raport pe transparență în ceea ce privește valoarea și folosirea datelor colectate, regulile de gestionare a acestora și felul în care datele sunt colectate și procesate și să subliniem faptul că oamenii ar trebui să aibă acces la informațiile legate de procesarea datelor lor”, a încheiat Gomez.