Beţi apă de la robinet? Plasticul a ajuns şi în reţelele de apă potabilă

06 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Beţi apă de la robinet? Plasticul a ajuns şi în reţelele de apă potabilă

De la New York la Delhi, fibre plastice microscopice curg zilnic la robinet odată cu apa, potrivit cercetărilor realizate de Orb Media, o organizaţie nonprofit din Washington, DC, relatează pri.org.

În colaborare cu cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York și de la Universitatea din Minnesota, Orb a testat 159 probe de apă potabilă din orașe de pe cinci continente.

83% la sută din aceste mostre, inclusiv apa de la complexul Capitol din SUA, sediul Agenției pentru Protecția Mediului din Washington, DC și Trump Grill din New York, conțineau fibre plastice microscopice.

Dacă fibrele sintetice sunt în apa de la robinet, acestea sunt, de asemenea, probabil, şi în alimentele pregătite cu apă, cum ar fi pâinea, pastele, supa și formulele pentru copii, spun cercetătorii.

"Acest lucru ar trebui să ne senzibilizeze", a afirmat Muhammad Yunus, laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 2006, într-o declarație scrisă. "Știam că acest plastic se întoarce la noi prin lanțul alimentar. Acum vedem că se întoarce la noi prin apa de băut. Avem o cale de ieșire?", se întreabă el.

Yunus, fondatorul Grameen Bank, intenționează să lanseze o inițiativă împotriva deșeurilor de plastic în cursul acestui an. Tot mai mulţi cercetători au confirmat prezența poluării microscopice din plastic în oceanele lumii, în apa dulce, în sol și în aer.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră