Anul 2016 va fi cu o secundă mai lung decât se stabilise iniţial pentru a se compensa mişcarea lentă de rotaţie a Pământului. Decizia luată de IERS are scopul a sincroniza ceasurile atomice, de o acurateţe extraordinară, cu planeta.
Încetinirea mişcării Pământului este rezultatul frecării provocate de maree şi schimbarea interacţiunii cu Luna, care se îndepărtează de Terra cu 3,78 cm pe an.
Geoff Chester de la Observatorul Naval al SUA, parte a IERS, spune că sistemul ajustării timpului cu o secundă a fost iniţiat în 1972, când "gardienii timpului" la nivel mondial au decis să păstreze două scale de timp şi au explicat cum mareele afectează timpul.
El a declarat pentru The Independent la începutul acestui an că Luna provoacă maree, care cresc la nivelul oceanelor. Pământul se roteşte însă mai repede decât Luna în jurul Terrei, iar punctul maxim al mareei, aflat direct sub Lună, este deplasat.
“Lunii nu-i place asta şi spune: Hei, este mareea mea umflată. Şi o trage înapoi. Ceea ce acţionează ca un sistem de frânare foarte lent”, a explicat Chester.
Alţi factori, precum încălzirea climei sau iernile frecvente provocate de El Nino, pot, de asemenea, să afecteze timpul de care are nevoie Pământului pentru a realiza o mişcare de rotaţie completă.
În 2012, zborurile Quantas Airlines au fost amânate după ce sistemul computerizat de rezervări a fost dereglat prin adăugarea unei secunde, în noaptea de sâmbătă, 30 iunie spre duminică, 1 Julie.
Sistemele moderne de navigaţie şi comunicaţii depind tot mai mult de ora exactă, transmisă prin mecanisme ca Internet-based Network Time Protocol (NTP) şi Satellite-based Global Positioning System (GPS).
La 31 decembrie 2016, secunda în plus va fi adăugată la toate ceasurile din lume, celor 23 de ore, 59 de minute și 59 de secunde -Coordinated Universal Time (UTC). Aceasta corespunde orei 06:59:59 pm - Eastern Standard Time.