JO Beijing: un jurnalist olandez a fost întrerupt în direct de un agent de securitate chinez

05 Feb 2022 | scris de M.N.
JO Beijing: un jurnalist olandez a fost întrerupt în direct de un agent de securitate chinez

Un jurnalist olandez a fost întrerupt de un agent de securitate  în timp ce se afla în fața camerei, în direct, vineri, 4 februarie, în timpul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing.

 

La miezul nopții la Beijing, în timp ce jurnalistul Sjoerd den Daas transmitea în direct și vorbea cu jurnalistul prezent pe platoul postului NOS, a fost împins de un agent de securitate chine care îi cerea să oprească transmisia în direct. „Din păcate, aceasta devine din ce în ce mai mult o realitate zilnică pentru jurnaliştii din China”, a deplâns postul tv pe contul său de Twitter, referindu-se la cenzura care este răspândită în mass-media din această ţară.


Corespondentul „s-a descurcat bine și a putut să-și termine transmisia mai târziu”, precizează postul olandez NOS care deține drepturile de difuzare a Jocurilor Olimpice din Olanda.  

„Sjoerd ne-a povestit și ne-a arătat adesea cât de greu este să fii jurnalist acolo, a detaliat redactorul-șef al NOS Marcel Gelauff. Există o tendință înrădăcinată de a restrânge libertățile, iar acest lucru poate fi și mai puternic cu Covid-19. »

Momentan nu există nicio explicație cu privire la ceea ce l-a determinat pe agentul de securitate să dorească să oprească live-ul jurnalistului.

„Circumstanțe nefericite”, spune CIO


După cum relatează HuffPost american, citând agenția AP, Comitetul Olimpic Internațional a reacționat declarând că acest agent de securitate olimpic a dat dovadă de „prea mult zel”. Purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a declarat pentru Channel News Asia că crede că este un „caz izolat”, rezultatul „circumstanțelor nefericite”.

„Aceste lucruri se întâmplă și cred că este un caz izolat. Sper să fie unic și vă asigurăm că vă puteți continua munca”, a adăugat el.

O „deteriorare” a jurnalismului în China

În noiembrie, cei 150 de jurnalişti care sunt membri ai Clubului Corespondenţilor Străini din China se plângeau deja de o „deteriorare” a condiţiilor lor de muncă, care s-a soldat cu şantaj şi uneori chiar expulzare. Obstacole care s-ar fi înmulțit odată cu apropierea Jocurilor, când multe întrebări au înconjurat gestionarea crizei de sănătate din țară, impactul olimpiadei asupra mediului sau chiar dispariția jucătoarei de tenis Peng Shuai.

Potrivit Reuters, sportivii prezenți la fața locului au fost deja rugați să nu vorbească pe tema drepturilor omului. „Credem că nu va exista prea multă protecție pentru sportivi acolo”, a declarat Rob Koehler, directorul executiv al grupului Global Athlete, la seminarul organizat de Human Rights Watch. „Așa că îi sfătuim pe sportivi să nu vorbească. Vrem să concureze și să-și folosească vocea când ajung acasă. »

Întrebat despre subiect, purtătorul de cuvânt al Jocurilor Olimpice de la Beijing, Yan Jiarong, a dat asigurări că „invită toate mass-media internaționale” să transmită Jocurile, asigurând că drepturile lor vor fi protejate.

Sursa: HuffingtonPost

Alte stiri din Sport

Ultima oră