La Jocurile Olimpice de la Beijing, sportivii se tem pentru securitatea lor cibernetică. Unele țări, inclusiv Statele Unite, recomandă sportivilor să nu meargă acolo cu smartphone-ul personal.
În vederea viitoarelor Jocuri Olimpice de iarnă, care se vor deschide pe 4 februarie 2022 la Beijing, unele delegații naționale și-au sfătuit membrii să se echipeze cu un telefon mobil de unică folosință în loc să-și aducă smartphone-ul obișnuit. Sportivii ar avea într-adevăr motive să-și facă griji cu privire la securitatea dispozitivelor lor și a datelor conținute în acestea.
The US Olympic & Paralympic Committee has reportedly encouraged Team USA to use disposable phones in a bid to avoid coming home with surveillance malware on their regular phones. https://t.co/YDWH1B92JH
— Quartz (@qz) January 23, 2022
Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) i-a sfătuit pe toți sportivii săi să călătorească în China cu telefoane de unică folosință de teamă că se vor întoarce de la Beijing cu smartphone-uri infectate cu virusi malware care să le permită monitorizarea de la distanță. Comitetele olimpice din Canada, Marea Britanie și Olanda au dat, de asemenea, instrucțiuni similare sportivilor lor.
Pe 12 ianuarie, pe site-ul său internet, senatorul republican Marco Rubio a indicat că i-a scris președintelui Joe Biden, cerându-i să acorde o atenție deosebită siguranței sportivilor americani. Rubio și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că, în timpul Jocurilor Olimpice, China va face eforturi pentru utilizarea maximă a yuanului digital, criptomoneda sa.
China a încercat, desigur, să liniștească lucrurile, explicând că comitetul de organizare al Jocurilor de la Beijing va „respecta cu strictețe legea chineză privind protecția datelor cu caracter personal, precum și toate celelalte legi și reglementări”, și că orice informații personale vor fi criptate în aplicația oficială Jocuri, My2022. Acesta va fi folosită în special pentru a urmări evoluția Covid-19 în bula olimpica.
O aplicație cu defecte de securitate
Citizen Lab, un grup de cercetare în domeniul securității cibernetice, sunt mult mai puțin încrezători. O analiză recentă a aplicației My2022 care a fost dezvoltată de o companie publică chineză, a permis să evidențieze defectele de securitate. Aplicația nu oferă posibilitatea verificării certificatelor SSL, care sunt responsabile de autentificarea identității site-urilor web, și nici nu permite o conexiune criptată.
#JO2022 Etude Citizen Lab: My2022 a de sérieuses failles de sécurité. «Il est raisonnable de se demander si le chiffrement des données de cette appli n’a pas été volontairement saboté à des fins de surveillance ou s’il est le fait de la négligence.» https://t.co/9nS2uACGnv 2/2
— Thierry Noisette (@tnoisette) January 22, 2022
Concret, aceasta înseamnă că aplicația, care colectează identități detaliate și informații personale ale utilizatorilor, poate fi piratată cu ușurință. Contactat în decembrie de Citizen Lab, comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice nu a răspuns.
Citizen Lab a descoperit, de asemenea, că aplicația My2022 conținea o listă de 2.400 de cuvinte interzise. Încă inactivă pentru moment, conține atât numele președintelui Xi Jinping, cât și insulte antisemite sau antichineze... dar și câteva cuvinte în tibetană și uigură. Totul miroasind a viitoare cenzură . În plus, la fel ca majoritatea aplicațiilor chineze, My2022 le permite utilizatorilor să raporteze „conținut sensibil din punct de vedere politic”.
Comitetului Olimpic Internațional apără aplicația explicând că oricine poate configura accesul aplicației la informațiile conținute în telefonul său... și că descărcarea My2022 nu este obligatorie.
Ne-am liniştit.
Sursa: Slate