JO 2022: Bun venit în buncărele sanitare de la Jocurile Olimpice din China

04 Feb 2022 | scris de M.N.
JO 2022: Bun venit în buncărele sanitare de la Jocurile Olimpice din China

Hotelurile de la Jocurile Olimpice de la Beijing arată ca niște fortărețe a căror misiune este să împiedice virusul să pătrundă. Un jurnalist elvețian descrie pentru Le Matin primul contact cu "Alcatrazul sanitar" de la JO din China.

 

"Călătoria din Elveția a fost lungă și periculoasă. Formulare de completat, coduri QR și un test PCR oral și nazal ca cireașa de pe tort. Mențiune specială pentru acest bat lung presat pâna la creier după un „An Nou Fericit”, pronunțat chiar înainte de călăul nostru al zilei. Pentru a relaxa atmosfera.

A ajunge la Beijing și a intra în bula sanitară a fost primul test olimpic. La olimpiade se face totul pentru ca bula ermetică să nu explodeze. Iar hotelurile s-au transformat în adevărate fortărețe . Aici este „Alcatrazul sanitar”.

În centrul orașului Yanqing, la aproximativ două ore cu autobuzul de la gara cu același nume care va găzdui în special evenimentele de schi, uriașa cazare rezervată jurnaliștilor de specialitate este baricadata pe toate părțile. O mașină de poliție este parcată în fața intrării pentru a descuraja orice evadare, iar personalul deghizat în cosmonauți întâmpină mai întâi valizele noastre. În „Zona Dezinfectare Bagaje”, valizele sunt stropite cu generozitate cu gel hidroalcoolic.

În holul hotelului, un robot „dezinfectator” preia controlul și rătăcește, răspândindu-și spray-ul anti-covid prin cele patru antene ale sale fără să țină cont. Apoi trebuie să ai răbdare la check-in, între bariera lingvistică, plexiglas de protecție și mască sanitară dublă (țesătură și plastic) pentru recepționeri.

După 24 de ore de călătorie, senzația de a scoate masca imediat ce intri în cameră e probabil la fel cu aceea de a câștiga o medalie olimpică. Dar nu toți au fost atât de norocoși. Snowboarderul elvețian Nicolas Huber a fost testat pozitiv și a fost dus la o ambulanță care se îndrepta către „hotelul de izolare”.

Acolo, încuiat într-o cameră, a trăit cu umor interacțiunile sale cu personalul de îngrijire făcute mai mult sau mai puțin posibile datorită unei aplicații de traducere. Obosit de atâta tehnologie, bărbatul din Zurich s-a gândit că va ajunge la spital atunci când o confuzie între cererea lui de „cafea” (cafea) a fost interpretată printr-o „tuse” (tuse) de către gardianul său apropiat complet panicat. Elvețianul a reușit în sfârșit să iasă din izolare după două zile datorită a două teste negative prezentate într-o singură zi.

În hotelul nostru, un fotograf francez, a cărui valoare de test la aeroport a fost considerată prea mare de autoritățile chineze, a fost plasat în izolare la sosire. El a reușit să scape din „închisoarea sanitară” rezervată persoanelor care au fost testate pozitiv la aeroport. Dar cazul lui, considerat neclar, l-a forțat să se izoleze în dormitor. Așa am înțeles misiunea de supraveghere a acestei persoane deghizate în „Minion” care ne-a întâmpinat, dimineața și seara, la capătul coridorului.

Personalul hotelului este protejat din cap până în picioare.


Măsurile sanitare sunt drastice: fiecare buton de lift este plastificat și este necesar să se evite personalul prezent în număr mare și să se strecoare pe coridoarele hotelului: este dotat cu un atomizor care dezinfectează absolut toate materialele și suprafețele imaginabile - nu avem totuși l-am prins pe unul dintre ei dezinfectând covoare sau plante - pentru a nu lăsa nicio șansă ca virusul să putrezească la Jocurile Olimpice.


Aici, restaurantul nu face excepție de la regula strictă „zero Covid”: toată lumea se așează în spatele unei cutii de plexiglas și un cârlig le permite să-și atârne masca FFP2 pentru a evita să o înmoaie în gem.

Croastanele de dimineață la micul dejun se obțin doar după trecerea zilnică a testului PCR. Tamponul bucal - cocktail cappuccino te pune în forma olimpica, dar tot trebuie sa treci printr-un adevarat labirint de securitate. Un terminal scanează mai întâi acreditarea pentru a verifica dacă au fost efectuate testul PCR și măsurarea temperaturii de dimineață. Apoi, după un ultim pasaj printr-o poartă de securitate a aeroportului, poți urca în autobuz.

Poartă cetății se deschide după ce agenții de securitate ies, înghețați, din ghereta lor.  Termometrul arată până la -20 de grade noaptea, iar vântul face ca temperatura să se simtă și mai rece. Dar aici, mai presus de toate, valoarea de 37,3° este în mintea tuturor: este sinonimă cu izolarea. Rămâne doar să sperăm că terminalul de la intrarea în hotel nu afișează roșu la întoarcere.  Si nici în timpul celor două săptămâni olimpice care încep azi.

Sursa: Le Matin

Alte stiri din Sport

Ultima oră