Acum 10 ani era mândru că este suporter al echipei Steaua București. Astăzi nu mai recunoaște echipa cu care a ținut atâția ani. Între timp a ajuns liderul galeriei formației americane San Jose Earthquakes, care evoluează în MLS (Major League Soccer) și ocupă locul 10, după patru etape, în Conferința de Vest.
Pentru Dan Mărgărit, fenomenul Ultras înseamnă o formă de respingere a fotbalului modern. “Nici nu pot să exprim în cuvinte cât de mult urăsc fotbalul modern. Da, urăsc ultrasul modern și comercializarea fotbalului. Dar susțin San Jose Earthquakes, un club fondat în 1974 în epoca romantică a fotbalului, care joacă acum în cel mai comercializat campionat din lume. Cei mai mulți suporteri nu cunosc acest sport în forma sa incipientă, nu au cum să lupte împotriva fotbalului modern. Eu sunt pur și simplu fericit că am trăit acele vremuri”, mărturisește românul, într-un interviu acordat pentru Der Spiegel.
El se declară dezamăgit de fenomenul Ultras din SUA. „Sunt vreo 3-4 grupuri care pot fi comparate cu ceea ce înțelegem în Europa prin Ultras. Restul sunt doar Supporters Groups“. Pentru el, derbiurile cu LA Galaxy sunt considerate cele mai importante din tot sezonul, un fel de El Clasico din SUA. “Pe teren, fiindcă în tribune nu. Mi-aș fi dorit ca fanii din tribune să fie mai puternici, dar lipsesc nemotivat de la multe deplasări. Suporterii din Seattle și Portland sunt o glumă, nici măcar nu îi putem numi rivali”, susține el.
Modelul Ultras exportat din România este privit cu îngrijorare de restul suporterilor din SUA. “În multe deplasări am făcut spectacol, deși echipa era condusă pe teren. Fanii gazdă erau șocați și ne întrebau ce avem de gând. Ei credeau că suntem un grup de distracție finanțat de club, precum Marching Bands în fotbalul american. Sunt înspăimântați când provocăm galeria adversă sau când folosim expresii vulgare în cântecele noastre”.
Că fotbalul nu va atinge niciodată cotele din campioanatele de hochei, baschet sau fotbal american nu este un secret pentru nimeni. ”NFL și NBA sunt afaceri de milioane de dolari. Ținta lor sunt suporterii care să lase 1000 de dolari în stadion. Nu tolerează o atmosferă creată de ultrași. Oricum, pentru cei mai mulți spectatori, meciurile de fotbal sunt doar o opțiune avantajoasă de a-și distra copiii la final de săptămână. În niciun caz nu este un stil de viață, cum este pe alte continente. Așa se întâmplă că suporterii adverși se rătăcesc prin sectorul nostru și se plâng că nu văd nimic din cauza steagurilor noastre. Noi ne luptăm și cu conducerea clubului nostru și cu cea a Ligii, fiindcă nu ne doresc, nu suntem ținta lor de public. Au încercat să scape de noi, dar asta ne-a făcut și mai puternici”.
Cea mai mare dorință a lui Dan Mărgărit ar fi ca echipa pe care o susține să întâlnească formația sa de suflet: Steaua București, echipa Armatei și nu a lui George Becali (FCSB). Acest scenariu ar fi posibil, într-un cadru oficial, doar dacă cele două echipe s-ar întâlni la Campionatul Mondial al Cluburilor.
Jurnaliștii de la Der Spiegel simt nevoia să explice situația și amintesc că Steaua lui Becali a pierdut în instanță marca și denumirea în 2014, iar de atunci continuă în Liga I sub denumirea de FCSB. De anul acesta, Armata a creat un nou club sub denumirea de CSA Steaua București.
“Steaua joacă în Liga a 4-a din România, iar cei de la Earthquakes abia încep să construiască o echipă bună. Dacă se vor întâlni vreodată, o să cânt și o să fac un show pirotehnic până în cer. Dar poate voi fi prea bătrân atunci și o să stau la tribună cu restul oamenilor normali”, a încheiat Dan Mărgărit.