La intervenție a participat și dr. Victor Deliu Matei, medic timișorean, care, acum, este director adjunct al Departamentul de Urologie din cadrul Institutul European de Oncologie (IEO), Milano, Italia.
"Pacientul a fost internat cu o tumoră la prostată. Metoda este incomparabilă cu cea clasică, întrucât pacientul a pierdut în jur de 200 ml de sânge, față de media descrisă în chirurgie, care este de un litru, neexistând riscul de a apela la o transfuzie. Pacientul se poate externa în 48 de ore, iar consumul de analgezice este minim", a declarat dr. Victor Deliu Matei, într-o conferință de presă, citat de agerpres.
Prof. univ. dr. Lazăr Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie din cadrul Spitalului Județean, spune că Viena este cel mai apropiat oraș de Timișoara în care există un asemenea robot. Aparatul ultraperformant a fost achiziționat în cadrul proiectului Robocape și a fost folosit pentru prima dată de Spitalul Județean la o intervenție efectuată în iulie 2015.
Mini-robotul chirurgical nu poate fi utilizat în cazul cancerelor extinse, al metastazelor peritoneale sau de ficat. Pacienții care beneficiază de intervenții robotizate sunt selectați pe criterii strict medicale, operabile chirurgical.
În Spitalul Județean Timișoara sunt trei echipe care lucrează cu acest mini-robot chirurgical
"Robotul are instrumente mai versatile decât chirurgia laparoscopică, are un cap care reproduce mișcările mâinii umane. Disecția în spații înguste, spre exemplu pelvisul, rezecția de rect se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise făcute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul stă comod pe scaun, privește și vede tridimensional", subliniază prof. dr.l Lazăr Fulger