Zika: Anticorpi capabili să blocheze virusul

29 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Zika: Anticorpi capabili să blocheze virusul

Cercetătorii au reușit izolarea a șase anticorpi, proteine ale sistemului imun, capabili să recunoască și să blocheze în mod specific unii agenți patogeni în organism (virusuri, bacterii, fungi...). Patru dintre anticorpi s-au dovedit eficienți expres în privința virusului Zika și au putut neutraliza sușele africane, asiatice și americane ale virusului Zika.

Rezultatele noastre (...) reprezintă o cale pentru obținerea de anticorpi care să fie folosiți într-un vaccin specific contra virusului Zika, afirmă cercetătorii în revista Cell, citați de site-ul topsante.
Acești anticorpi de la rozătoare vor fi, mai întâi, transformați în așa fel încât să devină eficienți în cazul omului.

Un vaccin contra virusului Zika ar putea fi extrem de util în cazul femeilor însărcinate, deoarece acest virus este responsabil de apariția unor malformații fetale grave, cum este microcefalia, dacă femeia este contaminată în timpul sarcinii.

De altfel, recent, biologii americani au estimat că epidemia de Zika din momentul de față ar putea fi la originea a zeci de mii de bebeluși care ar putea veni pe lume cu malformații, pe continentul american.

Această nouă cale de obținere a unui vaccin contra virusului Zika se adaugă altor proiecte de același tip. În luna iunie a acestui an, FDA (Food and drug administration) din SUA a dat undă verde unui laborator de a trece la teste clinice cu primul vaccin experimental contra virusului Zika, pe oameni.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră