Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, ceea ce face ca, în prezent, afecţiunea să fie a patra ca răspândire la nivel global.
În numai trei ani, depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare, mai arată datele OMS.
Medicul Mirela Manea, coordonatorul unei conferinţe de profil, a subliniat pentru Radio România Actualități, rolul pe care îl are stresul în declanşarea unei depresii, relatează RADOR.
”În ultima perioadă se vede din ce în ce mai mult rolul neurotoxic, excitotoxic al stresului, astfel că este un factor care poate să ducă la apariţia depresiei. Depresia este o afecţiune care necesită un anumit tip de simptome o perioadă stabilă, de câteva zile, de câteva săptămâni, deci tristeţea, în principal, dispoziţia depresivă şi anhedonia sau lipsa plăcerii sunt elemente principale. Celelalte, lipsa motivaţiei, insomnia, oboseală precoce, iniţierea unei acţiuni cu mare greutate... deci astea sunt elemente ale depresiei”, explică Mirela Manea.
În România, din proporţia de 20% de persoane care suferă de tulburări psihice, jumătate sunt depresivi - apreciază specialiştii.
Deşi sunt frecvent întâlnite, tulburările sunt dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat.
Cei apropiaţi şi medicul de familie au un rol foarte important în depistarea precoce şi trimiterea pacientului la medicul psihiatru şi la psiholog.