Fals medic italian, cu 8 clase absolvite, a operat în spitale de top din București. Matteo Politi a făcut zeci de operaţii estetice

05 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Fals medic italian, cu 8 clase absolvite, a operat în spitale de top din București. Matteo Politi a făcut zeci de operaţii estetice Galerie foto (4)

Un tânăr italian din Veneția, fost valet de parcare, cu doar 8 clase absolvite, a operat în spitale de top din România, Colegiului Medicilor sesizând Parchetul în acest caz.

Potrivit Libertatea, care a publicat cazul în exclusivitate, falsul medic a activat sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deşi conform CV-ului absolvise universităţi prestigioase.

Bărbatul, pe numele real Matteo Politi, nu avea nici avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz. 

Sub numele de Matthew Mode şi cu un CV din care rezulta că a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital şi la The Johns Hopkins University School of Medicine, acesta a lucrat la clinicile Euromedical, Prestige, MH Medical Group şi Monza. 

Falsul medic le-a surprins pe asistentele medicale cu care a lucrat pentru că nu cunoştea protocoalele conform cărora, înainte de intrarea în blocul operator, după igienizarea mâinilor, chirurgul trebuie să-şi ţină braţele deasupra taliei, iar palmele deasupra coatelor, pentru minimizarea riscului de infecţie, el intrând cu mâinile în jos.

De asemenea, medicul anestezist care a lucrat cu falsul medic de chirurgie plastică spune cum o operaţie de înlocuire a implanturilor mamare a durat patru ore, faţă de o oră cât durează în mod obişnuit.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a declarat marţi că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis în mod ilegal să opereze, relatează News.ro.

“Eu am aflat azi dimineaţă din presă, Ministerul Sănătăţii nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că Ministerul nu a dat acea echivalare a acelor diplome. Fără acea echivalare nu putea să obţină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. DSP a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea exact ce s-a întâmplat, pentru că, repet, eu am aflat azi dimineaţă din presă, nici măcar nu am fost întrebaţi oficial despre acest aspect”,  a spus Pintea.

 Aceasta a adăugat că medicii sunt angajaţi în spitale pe baza unor documente printre care certificatul de liberă practică, diploma echivalată. 

„Asta înseamnă că a fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă. Ai nevoie de mai multe documente. Ministerul Sănătăţii, Centrul de resurse umane trimite la universităţile pe care medicul spune că le-a absolvit documente. Cu această echivalare, cu codul de parafă, Colegiul Medicilor dă avizul. Deci cei care-au angajat, l-au angajat ilegal, dar şi aici va trebui să vedem", a precizat Pintea.

Colegiul Medicilor precizează că nu a eliberat niciun document care să-i dea dreptul falsului medic să practice medicina în România şi susţine demersul filialei Bucureşti de sesizare a organelor de urmărire penală, potrivit sursei citate.

Grupul Monza precizează că falsul medic Matteo Politi a făcut o singură intervenţie chirurgicală la Clinica Monza - una dintre cele patru clinici private cu care a colaborat - în cazul unei paciente pe care o consultase într-o altă instituţie medicală privată şi că niciun alt pacient nu a fost consultat sau operat de el.

De asemenea, conform Monza, Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică, mai scrie News.ro.

Falsul medic primise cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în 23 martie 2018, funcţionarul care i l-a eliberat fiind mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, anunţă DSP, care precizează că vor fi verificate toate codurile de parafă eliberate în 2018.

În 2011, Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că e medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi, scrie Libertatea.

Dincolo de toate detaliile halucinante pe care le-a aflat o țară întreagă în numai o singură zi, chiar de la reprezentanți ai instituțiilor statului, rămân o groază de semne de întrebare. Primele, desigur, referitoare la eventuale cazuri de malpraxis. Există? Rămâne de văzut în zilele următoare.

Și chiar mai mult decât asta, rămâne hazul de necaz perfect românesc, care s-a manifestat instantaneu pe pagina de Facebook oficială a falsului medic. Un festival de comentarii, care mai de care cu umor, în română sau engleză, pe care le poate citi orice utilizator al rețelei de socializare AICI

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră