Busu a fost transferat la Institutul ”C.C. Iliescu” din București

07 Noi 2018 | scris de M.C.
Busu a fost transferat la Institutul ”C.C. Iliescu” din București

Actorul Florin Busuioc, care se afla internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova în urma unui infarct suferit marţi în timpul unui spectacol, va fi transferat la Institutul "C.C. Iliescu" din Bucureşti, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii medicale din Craiova, Cristina Geormăneanu.

"Elicopterul SMURD Craiova a decolat cu pacientul către Institutul "C.C. Iliescu" din Bucureşti, institut care de altfel a dat avizul pozitiv pentru transfer, în cursul nopţii precedente, însă condiţiile meteo nefavorabile au făcut imposibilă transferarea lui pe cale aeriană", a spus Cristina Geormăneanu.

Ea a precizat că pacientul este în stare gravă, dar este stabil şi va continua tratamentul la Institutul "C.C. Iliescu". 

Actorul Florin Busuioc a fost operat în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că nu li se poate reproşa nimic medicilor care au intervenit în cazul actorului Florin Busuioc, iar operaţia a fost făcută de un medic primar, asistat de un rezident.

"Lucrurile s-au desfăşurat cât se poate de normal. Pacientul a beneficiat de intervenţia medicilor în momentul în care a fost nevoie, la timp. El a fost resuscitat de o echipă SMURD, transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe, acolo i s-a făcut o procedură iniţială - tromboliza, iar apoi a fost stentat în trei ore de la producerea infarctului. Menţionez că a fost un infarct masiv. Medicul care a stentat este un medic primar, medicul rezident, despre care se vorbeşte că ar fi făcut intervenţia, a asistat la această procedură. De asemenea, în sală s-a mai aflat un medic electrofiziolog cu competenţe europene. (...) Nu se poate reproşa nimic medicilor care au intervenit. Eu sunt convinsă că lucrurile s-au desfăşurat conform protocoalelor", a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, la Antena 3.

Ministrul a confirmat informaţia că şeful Secţiei cardiologie a spitalului din Craiova nu a răspuns iniţial la telefon, dar, spune ea, asta nu înseamnă că cineva nu şi-a făcut treaba.

Întrebată dacă este adevărat că fără acordul şefului de secţie nu se putea intra în sala de operaţie, ea a răspuns: "Ideea este că există cardiologi intervenţionişti în multe spitale din ţară, dar nu suficienţi cât să acopere o gardă, cinci ar trebui să acopere o gardă. Aşa că se procedează la chemări de la domiciliu sau garda la domiciliu. Este o practică uzuală, inclusiv în străinătate. Prin urmare, a fost contactat şeful de secţie, nu a răspuns la telefon şi atunci managerul l-a sunat pe următorul, pe medicul primar Traşcă, care a venit la spital şi a făcut intervenţia".

Pintea a precizat că, în prezent, la Spitalul din Craiova, nu există suficienţi medici care să acopere o gardă.

"Craiova, fiind un centru regional, ar trebui să aibă o gardă întreagă de cardiologie intervenţională, pentru asta mai e nevoie de trei medici. Compartimentul de cardiologie intervenţională este un compartiment nou şi bineînţeles că spitalul va face toate diligenţele pentru a scoate posturi la concurs şi a angaja medici. Medicul despre care se spune că va fi şomer este rezident în anul cinci, va da examenul de medic specialist şi apoi va opta pentru un post scos la concurs după o metodologie existentă în legislaţia românească. Spitalul din Craiova va scoate aceste posturi la concurs, dacă domnul doctor va dori va da examen la Spitalul din Craiova, dacă nu la alt spital care va scoate posturi. Nu este vorba că rămâne şomer. Posturi sunt, se vor scoate la concurs. Nu au fost medici suficienţi care să dorească să acceadă, nu se pune problema lipsei de fonduri. Spitalul oferă servicii medicale care sunt decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, majorările salariale sunt suportate de bugetul de stat, deci nu se pune problema inexistenţei fondurilor. Se pune problema specialiştilor suficienţi în această specialitate", a explicat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că există mobilizare pentru fiecare pacient care suferă un infarct.

"Pot să spun cu mâna pe inimă că se va interveni (pentru orice om de rând la fel cum s-a intervenit pentru Florin Busuioc - n.r.), pentru că există nişte reguli, există nişte proceduri, există nişte protocoale care trebuie aplicate. Dar nu pot să mă pun niciodată în locul medicilor. Eu cer să se întâmple acest lucru şi am speranţa şi convingerea că se întâmplă. La Craiova avem o echipă nouă managerială, care, din punctul meu de vedere, va rezolva o mare parte dintre problemele care sunt în acea zonă a ţării. Nu se pune problema de anchete în acest moment", a conchis ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că în Clinica de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova este nevoie de medici specialişti, spitalul neavând în acest moment numărul necesar de medici pentru organizarea unor gărzi în specialitatea cardiologie intervenţională.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră