În ultimele zile, pe fondul epidemiei de rujeolă, medicii de la Spitalul Marie Curie se confruntă cu o situaţie specială. Aparent, mulţi copii suferă de infecţii respiratorii. În realitate, ei au rujeolă, boală care, până la apariţia erupţiei, debutează cu simptome similare rinofaringitei. Dar aceşti copii îi expun pe ceilalţi din secţiile unde sunt internaţi, mai ales dacă nu sunt vaccinaţi, riscului de a face rujeolă
„Patologia pulmonară a fost ceva mai frecventă, deoarece s-a combinat cu rujeola în formă incipientă”, spune prof. dr. Mihaela Bălgrădean, şef de secţie în cadrul Spitalului „Marie Curie” din Bucureşti.
În faza de debut, până la apariţia erupţiei, când copii sunt transferaţi în unităţile medicale de boli infecţioase, rujeola se manifestă cu simptome asociate rinofaringitei.
Problema esenţială este că examinarea şi, eventual, internarea unui asemenea caz reprezintă un contact cu alţi copii nevaccinaţi din secţii, cu cei de pe secţii cu boli cronice (nefrologice, oncologice), existând situaţii de întrerupere a chimoterapiei.
În ultimele zile, pe lângă bolile pulmonare, frecvente în perioada de trecere de la primăvară-vară, s-au mai făcut internări pentru boli digestive.
Patologie multă şi complicată
În fiecare lună, la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, sunt internaţi aproximativ 1.200 de copii, respectiv câte 150-200, în fiecare secţie, medicii confruntându-se cu patologie multă şi complicată, precizează prof. dr. Mihaela Bălgrădean.
„Este o solicitare foarte mare din partea medicului pentru evaluarea unui caz complicat, adus la „Marie Curie” ca la ultimul terminal, după ce a fost în alte unităţi medicale. Medicul are nevoie de timp să analizeze dosarul acestui copil. Şansa este că, în fiecare clinică, avem medici tineri, extrem de dedicaţi profesiei", spune prof. dr. Bălgrădean.