Prof. dr. Alexandru Rafila: Mâncăm antibiotice în fiecare zi!

05 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Alexandru Rafila: Mâncăm antibiotice în fiecare zi!

În anul 2050, principala cauză a deceselor va fi rezistența la antibiotice, existând riscul ca  operațiile chirurgicale să fie mortale în cazul majorității pacienților din cauza infecțiilor, avertizează prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, la Summitul Bunei Guvernări, organizat de Strategikon.
"Au existat multe amenințări în ultimii 10 — 15 ani — gripa aviară, pandemie de gripă și, recent, ebola. (...) În general, problemele sunt pe termen scurt — luni, un an sau maximum doi ani—, apoi se rezolvă prin evoluție naturală, dar acum suntem în fața unei mari amenințări, mulți au auzit de ea, puțini știu care este cauza acestei probleme și aceasta este creșterea rezistenței la antibiotice. (...) În anul 2050, cauza principală a deceselor va fi rezistența la antimicrobiene, care va produce 10 milioane de decese pe an. (...) În următorii 25 — 30 de ani putem discuta despre o creștere de zece ori a acestei probleme", a precizat prof. Rafila.

Suntem campioni în privința bacteriilor din spitale
Din păcate,  medicii recomandă cu prea multă ușurință aceste medicamente, astfel încât în majoritatea virozelor gripale se folosesc antibiotice.
"Iarna, tratăm 75% dintre cazurile de viroză gripală cu antibiotice fără să fie nevoie. Este o problemă de cultură, care ține de nivelul de înțelegere al populației. Dacă cineva merge la medicul de familie poate să obțină ce antibiotic dorește. Este o problemă de cultură, educație și legislație", atrage agenția prof. Rafila.

"În Europa, aproximativ 25.000 de persoane mor din cauza bacteriilor în fiecare an, iar costurile pentru tratament sunt de un miliard de dolari. (...) În România, Grecia, Cipru și Italia se folosesc foarte multe antibiotice. Suntem campioni în ceea ce privește bacteriile din spitale", a subliniat prof. Rafila.

Una dintre probleme este că, în ultimii 30 de ani, nu a apărut nicio clasă nouă de antibiotice, aceasta și pentru că producătorii de medicamente sunt interesați mai ales de câștiguri atunci când scot pe piață un nou medicament. 
În acest context, trebuie diminuată folosirea antibioticelor, aceasta însemnând și la oameni, și la animale. "Mâncăm antibiotice în fiecare zi", avertizează prof. Rafila. 

________________

Cititi si

Pudra de talc ar putea fi cancerigenă. A patra condamnare pentru Johnson & Johnson vizând acest produs

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră