Rezistenţa la antibiotice ar putea bate cancerul la numărul de decese!

24 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Rezistenţa la antibiotice ar putea bate cancerul la numărul de decese!

Rezistenţa la antibiotice antimicrobiene (RAM) reprezintă o ameninţare majoră pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor, avertizează Agenţia Europeană pentru Securitate Alimentară (EFSA), într-un raport publicat săptămâna aceasta şi relatat de AFP.

În Uniunea Europeană, aceste bacterii care rezistă antibioticelor disponibile pe piaţă sunt responsabile pentru 25.000 de decese în fiecare an. Se pare că ţările nordice şi estice au nivele de rezistenţă sub media europeană. De exemplu, explică Marta Hugas, şeful unităţii pentru produse contaminante şi pericole biologice din cadrul EFSA, cei care aplică măsurile de reducere şi regândire a modului de folosire a acestor medicamente în special la animale prezintă nivele de rezistenţă mai puţin ridicate şi o tendinţă de scădere a acestui fenomen. 

În 2050, antibiorezistenţa ar putea fi mai letală decât cancerul şi va sacrifica 10 milioane de persoane. Cu o factură de mii  de dolari, anual, potrivit Jim O'Neill.

În raportul transmis anul trecut primului ministru britanic, Jim ONeill, economist, propunea trei măsuri pentru a stopa această maşină infernală. A impune industriei farmaceutice principiul pay or play. Întreprinderile ar fi obligate fie să continue cercetările pentru a descoperi noi molecule, fie să finanţeze laboratoarele care s-ar angaja pe această cale. De 40 de ani, este adevărat, o singură clasă de antibiotice a fost descoperită.

O altă măsură radicală propusă: constrângerea medicilor de a folosi teste rapide pentru a şti dacă pacientul este sau nu afectat de o infecţie bacteriană sau virală. Şi doar pentru infecţia bacteriană să fie prscrise antibiotice. 

Şi, în fine, specialistul ia în calcul reducerea folosirii antibioticelor la animale.

Costul acestor măsuri, precizează O Neill, ar fi mult mai mic comparativ cu costurile generate de rezistenţa la antibiotice.  

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră