Un medicament ieftin și disponibil pe scară largă, numit dexametazonă, poate ajuta la salvarea vieții pacienților grav bolnavi de coronavirus, relatează BBC News. Experții din Marea Britanie spun că tratamentul cu doze mici de steroizi reprezintă un progres major în lupta împotriva virusului. Dexametazona a redus riscul de deces cu o treime în cazul pacienților aflați la terapie intensivă, ventilați mecanic. Pentru cei care doar primeau oxigen, tratamentul a redus mortalitatea cu o cincime.
Aproximativ 19 din 20 de pacienți infectați cu coronavirus se însănătoșesc fără a ajunge în spital (n.r. spre deosebire de Marea Britanie, în România toate persoanele infectate sunt internate, chiar dacă unele sunt asimptomatice sau au simptome ușoare). În cazul celor mai mulți pacienți internați, starea lor se îmbunătățește, însă unii pot avea nevoie de oxigen sau chiar de ventilație mecanică. Aceștia sunt pacienții cu risc ridicat pentru care dexametazona pare să ajute.
Medicamentul, folosit pentru a reduce inflamația într-o serie de alte afecțiuni, pare să stopeze o parte dintre efectele dăunătoare ale așa numitei furtuni de citokine. Aceasta poate fi mortală și este cauzată de o reacție exagerată a sistemului imunitar în încercarea de a combate virusul.
Un studiu condus de o echipă de la Universitatea Oxford a comparat rezultatele a aproximativ 2.000 de pacienți internați, care au primit dexametazonă, cu cele a aproape 4.000 care nu au fost tratați cu acest medicament. Pentru pacienții care respirau cu ajutorul unui ventilator, tratamentul a redus riscul de deces de la 40% la 28%. Pentru cei cărora li se administra oxigen, dexametazona a redus riscul de deces de la 25% la 20%, scrie BBC News.
Cercetătorul șef, prof. Peter Horby, a declarat că „până acum, acesta este singurul medicament în cazul căruia s-a dovedit că reduce mortalitatea și o reduce semnificativ. Este un progres major”. El a avertizat însă că oamenii nu ar trebui să cumpere dexametazonă pentru a o avea acasă. Medicamentul nu pare să fie de folos persoanelor cu simptome mai ușoare de COVID-19, adică cei care nu au nevoie de ajutor ca să respire.
Dexametazona a fost folosită încă de la începutul anilor '60 pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă și astmul. Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 care necesită ventilație mecanică nu supraviețuiesc, astfel încât reducerea riscului cu o treime ar avea un impact uriaș.
Un alt medicament dovedit că funcționează în cazul pacienților cu coronavirus este redemsivir, un tratament antiviral care a mai fost utilizat pentru Ebola. Acesta scade durata simptomelor COVID-19 de la 15 la 11 zile, dar nu au fost suficiente dovezi pentru a demonstra că reduce mortalitatea. Spre deosebire de dexametazonă, remdesivir este un medicament nou, cu stocuri limitate și al cărui preț încă nu a fost anunțat.