Hidroxiclorochina rămâne în acest moment în protocolul de tratare a pacienților infectați cu coronavirus și va continua să fie administrată în spitalele din România, a precizat vineri Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro.
Medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, dedicat COVID-19, și Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Matei Balș din București, au declarat vineri pentru HotNews.ro că le-au administrat hidroxiclorochină unora dintre pacienții lor, dar nu s-au confruntat cu niciun fel de reacții adverse cauzate de acest medicament.
Ministerul Sănătății: Nu s-au făcut propuneri de modificare a protocolului de tratament
Protocoalele de tratament care ajung apoi în spitale sunt elaborate de către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, iar acestea "nu au venit până acum cu propuneri de modificare a protocolului de tratament" pentru coronavirus, au precizat vineri reprezentanții instituției conduse de Nelu Tătaru, la solicitarea HotNews.ro.
În Franța nu mai poate fi prescrisă
Hidroxiclorochina nu mai poate fi prescrisă împotriva COVID-19 în spitalele din Franţa, cu excepţia studiilor clinice, potrivit unui decret publicat miercuri în Jurnalul Oficial.
De la sfârşitul lunii martie, hidroxiclorochina putea fi prescrisă în Franţa cu titlu derogatoriu doar în spitale şi numai în cazul pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă.
Hidroxiclorochina, promovată în Franţa de controversatul specialist în boli infecţioase Didier Raoult şi apărată de preşedintele american Donald Trump şi de cel brazilian Jair Bolsonaro, este un medicament derivat din clorochina folosită la tratarea malariei.
Însă, un studiu publicat săptămâna trecută în prestigioasa revistă medicală The Lancet şi efectuat pe 96.000 de pacienţi, relevă că atât clorochina cât şi hidroxiclorochina nu şi-au dovedit eficacitatea împotriva COVID-19 în cazul bolnavilor spitalizaţi şi, în plus, această moleculă creşte riscul de aritmie cardiacă şi de deces.
Decizia guvernului francez vine în urma unui aviz nefavorabil dat marţi de Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică (HCSP), sesizat de Guvern după publicarea studiului în The Lancet. HCSP a recomandat "să nu se utilizeze hidroxiclorochina în tratamentul COVID-19", cu excepţia studiilor clinice.
Medicamentul, comercializat sub numele Plaquenil în Franţa, este unul dintre numeroasele tratamente testate după izbucnirea epidemiei de COVID-19. El este prescris şi în tratamentul împotriva bolilor autoimune, a lupusului şi artritei reumatoide.