Nu există date științifice certe care să ateste că noul tip de coronavirus se transmite prin alimente.
Afirmația îi aparține lui Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și ea survine în contextul în care în urmă cu doar câteva zile presa centrală publica rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din București ce susținea exact contrariul.
„Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia supra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil. Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente", a precizat pentru Agerpres Paul Anghel.
Cercetătorii din Universitatea București au realizat un studiu în care au demonstrat că virusul SARS-CoV-2 rămâne ore bune pe pâine.
Cercetătorii se așteptau ca virusul să fie distrus de procesele chimice din pâine, dar se pare că a fost detectat ore bune după contaminare, scrie ziare.com.
Virusul nu penetrează ambalajul
În cazul în care o persoană contaminată sau infectată cu Sars-CoV-2 atinge un produs ambalat, virusul nu penetrează ambalajul, arată rezultatele studiului.
”Studiul și-a propus să determine persistența și riscul de transmitere a virusului SarsCoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafețelor de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație. De asemenea, rezultatele studiului vor putea conduce la identificarea unor soluții virucide pentru decontaminarea ambalajelor și produselor preambalate, în vederea inactivării virusurilor transmise de la persoane contaminate, precum și la formularea unor propuneri de măsuri pentru evitarea contaminării pe întreg ciclul de viață al produselor de panificație.”, se arată pe site-ul Universității.
Dacă fructele și legumele pot fi curătațe, pâinea neambalată nu poate trece prin acest proces.
Din studiu mai rezultă că virusul nu poate să străbată ambalajul. Studiul Universității București propune o soluție simpla și anume ambalarea pâinii.
Sursa foto: freepik.com