Medicii francezi au raportat primul caz confirmat de contaminare intrauterină cu COVID-19, într-un studiu publicat marţi în jurnalul ştiinţific Nature Communications, citat de agenţia AFP, preluată de AGERPRES.
Nou-născutul, de sex masculin, a venit pe lume în martie şi a prezentat simptome neurologice asociate cu această boală. "Am demonstrat că transmiterea de la mamă la făt este posibilă prin placentă, în ultimele săptămâni de sarcină", a declarat pentru AFP medicul Daniele De Luca de la spitalul Antoine Beclere din Clamart, Franţa, autorul principal al studiului.
Studii anterioare au sugerat posibilitatea transmiterii în perioada prenatală, de la mamă la copil, însă această nouă cercetare aduce dovezi, a notat el.
''Este necesară analiza sângelui matern, a lichidului amniotic, a sângelui nou-născutului, a placentei şi altele... Colectarea tuturor acestor probe în timpul unei epidemii cu urgenţe în toate direcţiile nu a fost simplă, de aceea "a fost suspectată, dar nu a fost demonstrată", a explicat specialistul.
Medicii au efectuat studiul pe o femeie cu vârsta de circa douăzeci de ani, spitalizată la începutul lunii martie. Întrucât naşterea a avut loc prin cezariană, toate probele au putut fi prelevate din rezervoarele potenţiale de virus SARS-CoV-2, cea mai mare încărcătură virală fiind identificată în placentă.
''A trecut de acolo prin cordonul ombilical la copil, unde s-a dezvoltat'', a indicat De Luca.
La douăzeci şi patru de ore după naştere, nou-născutul a prezentat simptome grave, dintre care rigidizarea membrelor şi leziuni ale sistemului nervos. Simptomele au dispărut în cele din urmă, înainte ca medicii să cadă de acord în privinţa tratamentului, în absenţa unui remediu cunoscut împotriva COVID-19.
''Vestea proastă este că se poate întâmpla. Vestea bună este că este rară - foarte rară în raport cu populaţia'', a comentat De Luca.
În cele câteva mii de cazuri de copii născuţi de mame cu COVID-19 nu mai mult de 2% au fost testaţi pozitiv pentru virus şi chiar mai puţini au dezvoltat simptome grave, a subliniat Marian Knight, profesor la Universitatea Oxford, care nu a participat la acest studiu.
''Mesajul principal pentru femeile însărcinate rămâne acela de a evita infecţia prin spălarea mâinilor şi distanţare fizică'', a insistat acest specialist.