STUDIU al Institutului Cantacuzino: Riscul de DECES din cauza coronavirus e DUBLU la infectații cu coronavirus care au boli cardiovasculare şi boli renale

21 Iul 2020
STUDIU al Institutului Cantacuzino: Riscul de DECES din cauza coronavirus e DUBLU la infectații cu coronavirus care au boli cardiovasculare şi boli renale

Două categorii de pacienți au risc crescut de deces în cazul contactării unei infecții cu coronavirus, atenționează experții din România. Un studiu făcut de un grup de experţi de la Institutul Cantacuzino arată că pacienţii cu boli de inimă şi cei cu boli renale care se infectează cu Covid au risc dublu de deces.

Studiul, printre puţinele de acest fel din România, a fost făcut pe un eşantion de aproape 900 de pacienţi infectaţi, conform Mediafax.

Printre cei mai afectaţi de virusul SARS-Cov 2 sunt pacienţii care au şi alte boli asociate, precum diabetul sau bolile cardiovasculare.

Un grup de experţi de la Institutul Cantacuzino a realizat o analiză a factorilor de risc pe aproape 900 de pacienţi dintr-un subgrup de aproape 12.000 infectaţi, date pe care le-au accesat pe 23 mai.

Studiul, printre puţinele de acest fel realizate de specialiştii din România, arată că pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare preexistente au fost de 2,89 ori mai mult predispuşi la deces decât pacienţii care nu aveau acest tip de boală.

Cei care aveau boli renale cronice, au avut un risc de mortalitate de 2,69 ori mai mare, iar cei cu diabet de 2,3 ori mai crescut decât în cazul persoanelor sănătoase.

Medicul Valeria Slavu explică faptul că infecţia prezentă la un pacient cu SARS-COV-2 care are şi o boală cardiovasculară este mult mai agresivă, din cauza organismului slăbit. Grav este că, de frica virusului, pacienţii cu afecţiuni din acest spectru au evitat spitalele, boala agravându-se în tot acest timp.

Boala cardiovasculară poate fi o complicaţie de temut şi în cazul celor care au diabet, spune prof. dr. Gabriela Radulian. În cazul lor, ca şi al tuturor pacienţilor, boala trebuie atent monitorizată şi medicaţia neîntreruptă.

„Un pacient cu o boală cardiovasculară avansată are afectate toate organele, inclusiv plămânii, rinichii, ficatul, şi atunci un virus care se suprapune peste un organism slăbit de această patologie, sigur că va fi mult mai agresiv. Pacienţii noştrii au evitat să ajungă la medici pentru controalele de rutină, şi vin acum decompensaţi chiar dacă nu au Sars Cov 2”, a declarat Valeria Slavu, medic primar cardiologie şi medicină internă.

„De cele mai multe ori diabetul nu este reprezentat numai de o glicemie mare, de cele mai multe ori asociază boli importante, fie că vorbim despre boală cronică renală, fie că vorbim despre persoane cu afecţiuni cardiovasculare. La aceste persoane trebuie să avem de fiecare dată măsuri suplimentare legate de respectarea tratamentului, de controlul glicemic strict”, a declarat Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră