Piața serviciilor medicale private din România a atins un nivel maxim istoric în 2020

11 Feb 2021 | scris de A.V.
Piața serviciilor medicale private din România a atins un nivel maxim istoric în 2020

Piața serviciilor medicale private din România a atins un nivel maxim istoric în anul pandemiei, cifra de afaceri a companiilor din sector ajungând la circa 15 miliarde lei, arată o anliză realizată de KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de informații pentru afaceri din țară.

În 2019, cifra de afaceri a pieței serviciilor medicale private din România a crescut cu 18% față de 2018, la aproximativ 14 miliarde de lei, nivel cu aproape 330% peste cel din 2010.

Pentru 2020, specialiștii KeysFin estimează apropierea de pragul de 15 miliarde de lei, pe fondul procesului de testare și al cererii crescute de servicii din privat, în contextul direcționării eforturilor din spitalele publice către tratarea pacienților Covid-19.

Mai mult, rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii medicale private a crescut în 2019 cu 30% față de anul anterior, la 2,6 miliarde de lei, de aproape 37 de ori (+3.570%) mai mare decât în 2010.

“Românii pun mai mult preț pe sănătatea lor, dovadă fiind cifrele în creștere înregistrate de operatorii medicali privați, iar acest trend ascedent va continua pe termen lung. (…) Totuși, rămâne de văzut ce se va întampla cu sistemul public de sănătate, iar o schemă public-privată care să răspundă real, pe termen mediu și lung, cererii tot mai mari de servicii medicale este nu doar oportună, ci și necesară”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Piața serviciilor medicale private este una dintre puținele în care numărul de companii a crescut substanțial, cu 10% față de 2018 și cu aproape 117% față de 2010, la aproape 21.300 de companii în 2019. În baza datelor de la Registrul Comerțului pentru 2020, analiștii KeysFin estimează un avans de aproximativ 6%, până la 22.500 de companii.

TOP REȚELE MEDICALE PRIVATE LOCALE

Topul celor mai mari companii după cifra de afaceri rămâne neschimbat în ultimii ani. Toți cei 3 jucători și-au majorat însă cota de piață, astfel că Centrul Medical Unirea (cunoscut sub numele Regina Maria), se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 565 de milioane de lei și 4,1% din total.

MedLife ocupă locul secund, cu venituri anuale de 465 milioane de lei și 3,3% din total, iar Sanador se află pe locul al treilea, cu 357,5 milioane de lei și 2,2% din total în 2019.

În total, top 10 companii care oferă servicii medicale private însumează aproape 21% din valoarea acestei piețe pe plan local.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei), care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 86: activități referitoare la sănătatea umană.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră