În România, vaccinarea pentru populația generală va începe în aprilie

06 Ian 2021 | scris de A.V.
În România, vaccinarea pentru populația generală va începe în aprilie

Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie.

Anunțul a venit de la medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Aceasta, în condițiile în care înainte trebuie să se încheie cea de-a doua etapă, care include aproximativ 5,5 milioane de oameni.

Este vorba despre persoanele de peste 65 de ani, cele din categorii de risc din punct de vedere al sănătății și de cei care lucrează în domenii considerate esențiale – categorie care îi include și pe profesori.

4 milioane de persoane în categoriile vulnerabile

Gheorghiță a spus că în categoriile vulnerabile sunt circa 4 milioane de persoane – aceleași, de altfel, considerate prioritare pentru vaccinarea antigripală, iar numărul estimat al celor din domeniile esențiale este estimat la circa 1,5 milioane.

„Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinaarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. În ceea ce privește dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, a spus Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

1.000 de centre de vaccinare

El a explicat că România va avea aproape 1.000 de centre de vaccinare, inclusiv caravane mobile care vor merge în zone rurale și la persoane greu deplasabile, iar capacitatea de vaccinare a acestor centre va ajunge la 150.000 de persoane vaccinate pe zi.

Totuși, acest număr depinde în primul rând de cantitatea de vaccin care va putea fi livrată de firmele producătoare. Tot de asta depinde și debutul celei de-a treia etape a campaniei de vaccinare, pentru publicul larg.

Gheorghiță a adăugat că oamenii se vor putea programa să se vaccineze la centrul cel mai apropiat de locuința lor și că au și posibilitatea ca, dacă știu că în momentul rapelului vor fi în altă localitate, să se programeze în acea localitate pentru a doua doză.

O nouă tranșă

O nouă tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19 de la companiile Pfizer-BioNTech ajunge miercuri în România, a anunțat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

În luna ianuarie, România va primi circa 600.000 de doze de vaccin de la Pfizer și BioNTech, în tranșe săptămânale, după ce 150.000 de vaccinuri au fost livrate la finalul anului trecut, în două tranșe (prima de 10.000 de doze, iar a doua de 140.000 de doze).

“Mâine, 6 ianuarie, urmează să vină a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Conform calendarului de livrare, pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale, la care se adaugă cele 150.000 de doze livrate până la sfârșitul lunii decembrie”, a afirmat dr. Gheorgiță.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră