MedLife: 24 de cazuri noi cu noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului; cele mai multe, la probe recoltate în Bucureşti

05 Feb 2021 | scris de Andreea Vasilescu
MedLife: 24 de cazuri noi cu noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului; cele mai multe, la probe recoltate în Bucureşti

Reprezentanţii MedLife afirmă că, în urma analizei aleatorii a 90 de probe din mai multe oraşe ale ţării, s-a constatat că 24 dintre acestea conţineau noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului. Cele mai multe dintre acestea - 19 - au fost probe recoltate din Bucureşti, restul fiind din Cluj, Tecuci, Reşiţa şi Timişoara.

"Specialiştii diviziei de cercetare a grupului MedLife anunţă noi rezultate în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virsului SARS-CoV2. Astfel, din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie a.c. din mai multe oraşe ale ţării (Bucureşti, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targovişte, Ploieşti, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Focşani, Lugoj, Chişineu Criş, Slatina, Olt), s-a constatat că 24 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie", se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de MedLife.

Potrivit sursei citate, probele ce conţin noua tulpină provin din Bucureşti -19 probe, din Cluj - 2 probe, iar câte una din Tecuci, Reşiţa şi Timişoara. Distribuţia probelor vine să întărească concluziile enunţate săptămâna trecută de către specialiştii MedLife privind contagiozitatea ridicată şi transmiterea comunitară a noii tulpini.

"Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică şi mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalenţa pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm şi alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvenţiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a identifica noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

Specialiştii atrag atenţia că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluţiei noii tulpini, dinamica evidenţiată fiind o alertă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de siguranţă, iar în continuare, cea mai bună soluţie pentru stoparea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

"Nu ne-am aşteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noştri din cadrul diviziie de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are şanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni. Considerăm că autorităţile ar trebui să analizeze cu atenţie aceste informaţii şi să evaluezecu precauţie eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranţă pentru perioada următoare. În continuare vom susţine programul de secvenţiere, şi vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autorităţile cu informaţii noi legate de apariţia şi transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană şi nu numai”, a spus Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife, citat în comunicat.

“De altfel, încă de anul trecut ne-am exprimat acordul total şi dezinteresat de a sprijini autorităţile statului prin extinderea programului de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2, program pe care îl derulăm exclusiv din fonduri proprii. Pe această cale ţinem să le mulţumim DSP-urilor din Bucureşti, Cluj, Vâlcea, Timişoara şi celor din alte oraşe pentru că au înţeles miza acestui demers de monitorizare activă a virusului SARS Cov2, ne-au trimis probe în timp util şi, în funcţie de rezultate, au acţionat imediat, demarând anchete epidemiologice pentru a ţine sub control răspândirea virusului”, a declarat Mihai Marcu.

Potrivit acestuia, Medlife este prima companie medicală privată din regiune care a secvenţiat cu specialişti români şi resurse proprii genomul virusului prin evaluarea a peste 400 de probe, respectiv 75% din totalul de probe secveţiate la nivelul României, oferind răspunsuri legate de originea tulpinei virusului SARS CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmitere, eficienţa pentru vaccinurile aprobate, contagiozitatea noilor tulpini şi nu numai.

"Avem capacitatea şi resursele necesare pentru a extinde programul de secvenţiere, astfel încât să atingem 5% din totalul probelor pozitive prelucrate în cadrul Laboratoarelor MedLife. Conform recomandărilor Comisiei Europene, 5% este procentul minimum necesar de probe secvenţiate din totalul probelor pozitive, pentru a putea urmări dinamica răspândirii noilor tulpini, pentru a descoperi noi tulpini si, implicit, pentru a evalua eficienta vaccinurilor la acestea”, a spus Mihai Marcu.

Studiul de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2, o iniţiativă socială, va continua. Până în prezent, au fost secvenţiate peste 400 de probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor făcute publice până la 25 ianuarie este de 159 de probe, afirmă reprezentanţii MedLife.

Sistemul medical MedLife a demarat primul studiu de cercetare în luna aprilie 2020, fiind primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrală şi de Est privind gradul de imunizare naturală a populaţiei pentru Covid 19. De la începutul pandemiei şi până în prezent, MedLife a derulat 5 studii, oferind autorităţilor informaţii importate cu privire la imunizarea naturală a populaţiei, la nivel naţional şi în focare specifice, evoluţia în dinamică a anticorpilor împotriva COVID 19, originea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României; modalitatea de transmiterea sau prezenţa altor tulpini.

În prezent, compania are în derulare studiul de secvenţiere a virusului prin care urmăreşte evoluţia virusului şi apariţia noilor tulpini, precum şi un alt studiu cu privire la gradul de imunizare a populaţiei post vaccin.

Investiţiile grupului MedLife în demersurile de cercetare se ridică la jumătate de milion de euro. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.

viewscnt

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră