O fetiță de trei, nevaccinată, a murit din cauza difteriei

19 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
O fetiță de trei, nevaccinată, a murit din cauza difteriei


Difteria este o boală extrem de rară în Europa, datorită vaccinării copiilor începând cu a doua lună de viață. Cotidianul La Libre, care apare în Belgia, anunță că o fetiță de trei ani, nevaccinată contra difteriei, a murit din cauza acestei boli, informează francetvinfo.

Difteria este o boală infecțioasă a căilor respiratorii superioare care poate provoca paralizia sistemului nervos central sau a diafragmei și gâtului.

Boala se transmite pe calea aerului de la persoanele bolnave la cele sănătoase. Sunt două forme de difterie: difteria respiratorie și difteria cutanată.

Bacteria care produce difteria se află în cavitatea bucală sau fosele nazale. Aceasta se transmite de la o persoana la alta prin secreții respiratorii ajunse pe pielea cu leziuni sau prin inhalarea de picături care conțin bacterii specifice difteriei, atunci când persoana bolnavă tușește, strănută.

După expunerea la bacterie, de obicei, după 2-4 zile apar simptomele infecției. Apariția unei membrane care acoperă gâtul și amigdalele, asociată cu dureri acute în zonă, sunt caracteristice difteriei respiratorii. De asemenea, bolnavul are probleme de respirație, răgușeală, inflamația glandelor limfatice, tulburări cardiace, stridor (sunet strident la inspirațe), inflamație a cerului gurii, febră ușoară , stare generală alterată etc.

Bolnavul poate muri prin asfixiere. Toxina difterică eliberată în sânge poae provoca insuficiență cardiacă.

Difteria cutanată se manifestă prin apariția de pete galbene pe piele. În prezent, în Uniunea Europeană, inclusiv în România vaccinarea contra difteriei face parte din programul obligatoriu de vaccinări.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră