Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un puternic semnal de alarmă în legătură cu gonoreea care a devenit extrem de rezistentă la antibiotice. Potrivit datelor provenite din 77 de țări, a devenit foarte dificil, uneori chiar imposibil tratamentul gonoreei, o infecție cu transmitere sexuală. Motivul? Rezistența mare la antibiotice. Cu ocazia lansării acestui avertisment, OMS se adresează companiilor farmaceutice pentru a pune la punct noi medicamente, capabile să țină gonoreea sub control.
O bacterie ”inteligentă”
Bacteria responsabilă de gonoreea este una ”inteligentă”, explică dr. Teodora Wi, medic, Departamentul pentru sănătatea reproducerii din cadrul OMS. Aceasta subliniază că de fiecare dată când este folosită o nouă clasă de antibiotice pentru tratarea acestei infecții, bacteria evoluează și dobândește rezistență la aceste medicamente. Astfel, conform OMS, în unele țări, în special sărace, unde monitorizarea este mai eficientă, se detectează cazuri de infecție care nu poate fi tratată cu niciun antibiotic.
Estimările arată că, în fiecare an, filiera cercetare-dezvoltare pentru gonoree este relativ activă, cu numai trei noi medicamente, aflate, în prezent, în curs de testare. Realizarea de noi antibiotice nu este foarte atractivă pentru laboratoarele farmaceutice comerciale, precizează OMS. De altfel, tratamentele sunt administrate perioade scurte (comparativ cu cele administrate în bolile cronice) și devin mai puțin eficiente pe măsură ce se dezvoltă rezistența, ceea ce înseamnă că trebuie reconstituit, în mod constant, stocul cu noi medicamente, explică OMS. Este motivul pentru care Inițiativa Medicamentelor contra bolilor neglijate (DNDi) și OMS au lansat parteneriatul mondial în cercetare-dezvoltare în domeniul antibioticelor.
Gonoreea (blenoragie, sculament) este o infecție cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Infecția poate afecta organele genitale, rectul și gâtul. Principala cale de transmitere este contactul sexual cu o persoană infectată. Dar este posibilă transmiterea și prin contactul zonei genitale cu diverse obiecte contaminate: prosoape, scaune de WC, lenjerie intimă etc.